Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád obvinil při projevu na Valném shromáždění OSN Západ, že může za ničivé sucho v jeho zemi. "Svět arogance a kolonizace má pomocí své technologie vliv na stav životního prostředí v Íránu. Nepřítel ničí dešťové mraky, které míří na naši zem. V této válce ale zvítězíme," zdůraznil.
Jde o stejně paranoidní argument, jako kdyby Češi tvrdili, že za nynější "mokré" problémy v naší zemi čili za explozi smrtelných otrav metylalkoholem může operace "Metla lidstva" zosnovaná středoevropskou odnoží al-Káidy. Každopádně je jasné, že i my v této abstinenční a prohibiční válce zvítězíme. I kdyby nás měl vést slepý zeman, totiž Jan Žižka.

Poslanecká sněmovna potřebnou absolutní většinou 105 hlasů schválila vetovanou novelu zákona o hospodaření energií. Už od 1. 1. 2013 bude tak přibývat energeticky úsporných budov a zákazníci získají důležitý údaj o energetické spotřebě v podobě průkazů energetické náročnosti u nemovitosti, kterou si budou chtít koupit nebo nově pronajmout.
S požadavky na postupné zvyšování energetické náročnosti nových i rekonstruovaných budov, které požaduje novela a které jsou v souladu s evropskou směrnicí, jsou malé, střední i velké inovativní stavební firmy srozuměny a berou je jako příležitost ke zkvalitňování stavební produkce.

Evropská komise včera potvrdila, že hodlá do roku 2020 zachovat podíl biopaliv založených na zemědělských plodinách na celkové spotřebě energie na maximálně pěti procentech. Dodala, že nehodlá prosazovat taková biopaliva, jejichž produkce by vedla ke snižování výroby potravin. Plán podle agentury Reuters představuje velkou změnu v evropské politice podpory biopaliv, která již delší dobu čelí značné kritice. "Je chybou se domnívat, že prosazujeme biopaliva založená na potravinách. V návrhu na novou legislativu děláme přesný opak. Až do roku 2020 omezujeme podíl těchto biopaliv na současnou úroveň, což je pět procent," uvedli ve společném prohlášení evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger a komisařka pro ochranu klimatu Connie Hedegaardová.

Úroveň radiace v zóně jaderné elektrárny Fukušima se za poslední půlrok snížila o čtvrtinu. Oznámila to včera japonská televize NHK. Nečekaně výrazné zlepšení radiační situace přičítají odborníci vydatným dešťům, které z půdy odplavily zamořenou zeminu. Ve třech reaktorech elektrárny roztálo palivo a 160 tisíc lidí muselo kvůli katastrofě opustit domovy.

Bühler CZ chystá výrazné rozšíření svého závodu v Žamberku. V areálu v Nádražní ulici plánuje postavit nové budovy a instalovat jiné výrobní technologie. Díky tomu by se počet zaměstnanců měl zvýšit z nynějších 250 na cílových 400. Vyplývá to z dokumentace pro posuzování vlivů na životní prostředí EIA. Nově se mají v Žamberku vyrábět především stroje na výrobu a zpracování potravin.

Pařížskému autosalonu letos dominují ekologické technologie. Na nejstarší automobilové přehlídce světa (poprvé v roce 1898) představily firmy více než sto novinek. Je mezi nimi i první sériová verze elektrického supersportu od Mercedesu. Model SLS AMG Electric Drive pohání čtveřice elektromotorů (u každého kola jeden). Celkově dodávají výkon 750 koní, maximální rychlost je omezena na 250 kilometrů za hodinu. V Paříži vystavuje i Škoda Auto. Zástupci automobilky o víkendu v Paříži oznámili, že Škoda ještě do konce roku nabídne svůj městský model Citigo s pohonem na stlačený zemní plyn. Bude to první sériový model značky na CNG.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů