Pátek, 29. března 2024

V Brně začala dostavba městské kanalizace za 2 mld

V Brně začala dostavba městské kanalizace za 2 mld

V Brně začala dostavba městské kanalizace. Jde o jednu z největších investic za poslední roky. Zhotovitelem více než dvoumiliardového plnění je sdružení firem, které tvoří IMOS Brno, OHL ŽS a Metrostav. Dnes zástupci města projekt představili novinářům.

Výše projektu nemá podle náměstka primátora Roberta Kotziana v posledních letech v Brně obdoby. Z podobně významných akcí zmínil výstavbu retenční nádrže Jeneweinova za zhruba 600 milionů korun, která se nyní staví.

Hlavní částí dvoumiliardového projektu je dostavba městské kanalizace v městských částech Tuřany, Žebětín, Ivanovice a Bohunice. Rekonstrukce se ale dotkne také jihu Brna a Řečkovic. Práce mají být hotové v únoru 2014. Celkem 44 procent z 2,03 miliardy korun pokryjí dotace z Evropské unie.

Přesto podle Kotziana investice významně zatíží rozpočet města. Jejím cílem je zkvalitnit infrastrukturu města, dodal.

Nová kanalizace by měla zamezit nekontrolovanému vypouštění odpadních vod do vodních toků, ať už přímo, přes septiky nebo prostřednictvím dešťové kanalizace. Dalším cílem je zamezit znečištění podzemních vod způsobeného havarijním stavem stok, případně odkanalizováním pomocí jímek s trativody, tedy napojením několika tisíc obyvatel na stokovou síť města.

Stavební práce omezí i dopravu. Týká se to zejména oblasti ulic Svitavské nábřeží - Husovická - Vranovské - Sportovní nábřeží, kde budou kompletně při dokončování etap zrekonstruovány vozovky, kolejové trati i chodníky. Většina ostatních stavebních prací bude vesměs mimo komunikace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů