Pátek, 26. dubna 2024

Kapacita větrných elektráren v EU dosáhla 100 gigawattů

Kapacita větrných elektráren v EU dosáhla 100 gigawattů

Instalovaná kapacita větrných elektráren v Evropské unii překročila 100 gigawattů, což odpovídá elektřině vyrobené 39 jadernými elektrárnami. Oznámil to dnes evropský svaz pro větrnou energii EWEA. Varoval však před finančními riziky, které ohrožují další růst odvětví.

Instalovaný výkon větrných elektráren v posledních letech podle EWEA rostl zhruba o deset gigawattů ročně. Stejným tempem má růst pokračovat i letos, výhled na příští rok je však nejistý. "Je zde příliš politických nejistot," uvedl ředitel EWEA Christian Kjaer. Odvětví má nyní problémy, protože banky zkrátily splatnost úvěrů a zvýšily náklady na úvěry, dodal Kjaer. K tomu se přidává evropská dluhová krize, která přinesla výrazné škrty vládních výdajů a změny v politice financování obnovitelných zdrojů energie.

Převážnou část větrných elektráren tvoří elektrárny na pevnině. Podle odhadů náklady pro instalaci elektrárny na volném moři se pohybují kolem tří až čtyř milionů eur (74,9 milionu až 99,8 milionu Kč) za megawatt, v případě elektrárny na pevnině je to 1,2 až 1,4 milionu eur, napsala agentura Reuters.

EU si stanovila, že do roku 2020 má pětina energetické spotřeby pocházet z obnovitelných zdrojů. Česko má do roku 2020 vyrábět 13 procent energie z obnovitelných zdrojů.

V České republice činil koncem loňského roku celkový instalovaný výkon větrných elektráren asi 216 megawattů (MW). Do roku 2020 se předpokládá, že budou v ČR fungovat zdroje o výkonu 743 MW, což představuje průměrný růst instalovaného výkonu o 50 MW ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů