Pátek, 19. dubna 2024

Hluk na magistrále se při sedmdesátce zvýšil o decibel

Hluk na magistrále se při sedmdesátce zvýšil o decibel

Při zvýšení maximální rychlosti na magistrále na ulici 5. května ze současných 50 na 70 kilometrů v hodině by se podle měření města zvýšil hluk o jeden decibel. Výsledky pondělního měření dnes dostal náměstek primátora Josef Nosek (ODS). Místní lidé ale měření zpochybňují a zvýšení rychlosti si nepřejí. Zda město sedmdesátku na magistrálu vrátí, zatím není jasné. Nosek ČTK řekl, že se o tom povede řízení.

Podle měření, jehož výsledky ČTK má k dispozici, naměřila technická správa komunikací (TSK) při padesátce hluk 66,5 decibelu, při sedmdesátce v jednom směru o 0,6 decibelu více, v druhém směru o decibel více. Takové navýšení je podle Prahy zanedbatelné.

Místní lidé, kteří proti hluku z automobilového provozu dlouhodobě bojují, ale výsledky měření zpochybňují. Podle Alžběty Rejchrtové ze sdružení Občané postižení severojižní magistrálou nejsou výsledky prokazatelné. "Měřit by se mělo minimálně 24 hodin," řekla ČTK Rejchrtová. "Položením tichého asfaltu hluk snížili a teď ho chtějí zase vrátit? To je ostudné," dodala.

Místní sdružení kvůli hluku, který překračuje zákonné limity, už dříve Prahu žalovalo. Obvodní a městský soud lidem vyhověl a nařídil Praze hluk snížit. Metropole se ale odvolala a Ústavní soud rozsudek zrušil. Místní lidé proto podali stížnost k evropskému soudu pro lidská práva.

Pracovníci TSK měřili tento týden hluk v obou směrech na ulici 5. května v místech, kde byl v posledních dvou letech vyměněn povrch vozovky a byl položen asfalt, který má hluk tlumit. Nejprve se dvě hodiny měřil hluk při padesátce, pak zhruba stejně dlouhou dobu při sedmdesátce.

Na magistrále už dříve sedmdesátka platila, kvůli rozsudku ale město od ledna 2010 omezilo maximální rychlost na 50 kilometrů v hodině. S omezením nesouhlasili mnozí řidiči.

Šárka Dvořáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů