Úterý, 23. dubna 2024

Svitavy prodloužily naučnou stezku K pramenům řeky Svitavy

Svitavy prodloužily naučnou stezku K pramenům řeky Svitavy

Město Svitavy spolu s podnikem Lesy České republiky prodloužilo naučnou stezku K pramenům řeky Svitavy. Součástí prodloužené stezky jsou informační tabule a interaktivní prvky. ČTK o tom dnes informoval Petr Peřina z radnice.

"Jednotlivá zastavení se zabývají popisem lesního, popřípadě vodního ekosystému, lesnictvím a myslivostí. Informační tabule mají názvy: Dřevo, Druhová bohatost lesa, Houby, Lesní hospodářství, Myslivost a Zatopený písník. Interaktivní prvky mají podpořit vnímání lesního prostředí a pochopení předkládaných informací," uvedl Peřina.

Na tvorbě textové části informačních tabulí se podíleli v převážné míře lesník Petr Peřina, pedagog Jiří Mach a svitavský starosta David Šimek.

Naučná stezka se nachází v lesním komplexu Brand, kde během letošního léta vznikla také cyklostezka a fitness stezka. Cyklostezka a fitness stezka byla zbudována v režii města, rozšíření naučné stezky potom v zajistily Lesy ČR. Trasa se prodloužila o dva kilometry a k devíti původním zastávkám přibylo šest nových s interaktivními tabulemi. Nová trasa návštěvníky zavede například k zatopenému písníku.

Návštěvníci mohou využít také venkovní posilovny, kde je šest posilovacích prvků včetně tabulek s pokyny ke cvičení. Prvky jsou připravené pro mladší i starší návštěvníky. V areálu je i dvoukilometrová fitness stezka, kde jsou cvičební prvky z akátového dřeva. Je zaměřena na rodinné cvičení zábavnou formou, obsahuje i dovednostní atrakce. Cyklisté se mohou projet po dvanáctikilometrovém okruhu, který vede převážně po lesních šotolinových cestách. Okruh je možné si zkrátit na kratší - buď na sedm nebo 2,6 kilometru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů