Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna schválila zavedení aukcí na emisní povolenky

Sněmovna schválila zavedení aukcí na emisní povolenky

Sněmovna schválila nový zákon, který umožní zavést aukce emisních povolenek. Stát může jejich prodejem získat desítky miliard korun. Část povolenek bude stát moci dávat firmám zdarma. Ministerstvo životního prostředí chce významnou část výnosů z povolenek využít na pokračování dotačního programu Zelená úsporám, který dříve sloužil na podporu zateplování budov či energeticky efektivních spotřebičů.

Část získaných peněz má jít také na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství.
Poslanci v závěrečném schvalování odmítli rozšířit zákon o možnost použití peněz z prodeje povolenek také na podporu lokálních zdrojů tepla z obnovitelných zdrojů, jak navrhoval výbor pro životní prostředí. V něm tento návrh prosadil poslanec VV Josef Novotný. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by to mohlo vést například k výstavbě komerčních tepláren a způsobilo by to víc škody než užitku.
Poslanci neschválili ani žádný z návrhů, který měnil poměr, v jakém se budou peníze z prodeje povolenek smět využívat.

Chalupa současně poslancům řekl, že ministerstvo chystá v horizontu několika dní představit program, jehož součástí bude i podpora výměny domácích topenišť z tuhých fosilních paliv na paliva z obnovitelných zdrojů. Půjde například o štěpku nebo pelety. Program má obecně podporovat úspory energií u konečných spotřebitelů, hlavně domácností, ale i u veřejných budov.

Podle iniciativy Šance pro budovy je však potenciál investic do zateplování budov mnohem vyšší, než jaký vyplývá z vyhrazených prostředků. "Když stát vynaloží jeden milion korun na energeticky úsporná opatření, lze očekávat kladný dopad na HDP ve výši 2,13 až 3,59 milionu korun," odkázala iniciativa na studii ekonoma Miroslava Zámečníka.

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost poznamenal, že zvyšování energetické efektivity budov je nejlevnější řešení, jak snížit emise skleníkových plynů. Jde také o důležitý impulz pro domácí ekonomiku. "Podpora energetické renovace budov podpoří české podniky. Jde z velké většiny o střední a malé stavební firmy rovnoměrně rozložené po celé republice," uvedl Sedlák.

Energetické firmy si musí od příštího roku nově pořizovat emisní povolenky, jak vyžadují pravidla EU. Aby se však zabránilo skokovému nárůstu nákladů firem na povolenky, a tím zdražení elektřiny či tepla pro spotřebitele, budou podniky část povolenek dostávat zdarma. Ušetřené peníze mají investovat do ekologických opatření.

"Tato výjimka má řadu podmínek a v návrhu zákona jsou upraveny tak, aby proces vykazování provedených investic a následné bezplatné alokace mohl začít již v listopadu roku 2012," řekl již ve druhém čtení zákona ministr Chalupa. Počet bezplatných povolenek bude postupně klesat až na nulu v roce 2020.
V letech 2013 až 2020 bude mít ČR k dispozici celkem 645 milionů povolenek. Celkem 342 milionů povolenek půjde do aukcí a 303 milionů povolenek dostane český průmysl zdarma.

Martin Neliba

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů