Pátek, 19. dubna 2024

Ve Velešíně vzniknul ze zanedbaného pozemku permakulturní park

Ve Velešíně vzniknul ze zanedbaného pozemku permakulturní park

Neupravený pozemek v blízkosti sídliště ve Velešíně na Českokrumlovsku se změnil v permakulurní park. Jeho podobu vymysleli a naplánovali sami obyvatelé Velešína. Permakulturní park by svou přirozenou skladbou neměl být náročný na údržbu, řekla ČTK Dana Kindlmannová z občanské sdružení Modron, které se na projektu podílelo.

"Nesázeli jsme jen stromy a keře, rovněž jsme třeba vyčistili zanesený rybník, který se stal součástí parku," uvedla Kindlmannová. Nová oddechová zóna vznikla v prostoru mezi frekventovanou silnicí, nákupním střediskem a sídlištěm Nad Cihelnou. Podle Kindlmannové lidé z této lokality neměli v blízkosti svého bydlení prakticky žádnou zeleň. "Místo parku tady byl pouze zanedbaný pozemek zarostlý kopřivami a nevhodnými stromy jako byly například břízy," řekla.

Dobrovolníci po úpravě plochy zasázeli dřeviny, které jsou vhodné pro tuto oblast. V parku tak nyní rostou jeřáby, vrby, třešně, lísky, trnky nebo kaliny. Lidé mohou při procházce k odpočinku využít lavičky z kmenů stromů nebo nově postavenou pergolu.

Permakultura, na jejíchž zásadách dobrovolníci park vybudovali, je koncepce přístupu k zemědělství a přírodě tak, aby vše bylo na hranici nebo ještě lépe za hranicí trvalé udržitelnosti. Podnětem ke vzniku permakultury bylo v 70. letech minulého století stále se horšící životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů