Sobota, 20. dubna 2024

E.ON uvedl do provozu malou vodní elektrárnu

E.ON uvedl do provozu malou vodní elektrárnu

Počátkem září zahájila plný provoz nová malá vodní elektrárna (MVE) společnosti E.ON. Její název je MVE Vranov 2 a je umístěna vedle stávající budovy strojovny vodní elektrárny Vranov na řece Dyji ve Vranově nad Dyjí.

Elektrárna odpovídá nejmodernějším technickým a ekologickým požadavkům. Architektonické řešení bere maximální ohled na její zakomponování do stávajícího vodního díla a bezprostředního okolí. Vertikální Francisova turbína, na kterou dopadá voda z výšky 37 metrů, má instalovaný výkon 1125 kW.

"Smyslem této investice je maximalizace možného energetického využití vody odpouštěné z Vodního díla Vranov. Elektrárna je koncipována jako průtočná a bude dále zajišťovat minimální zůstatkový průtok v korytu řeky Dyje pod Vranovem nad Dyjí," uvedl projekt manažer Petr Klimeš ze společnosti E.ON Trend, která je investorem celé akce.

Stavba MVE má dvě části. Jednak vlastní objekt strojovny, který má na výšku 11,5 m, ale nad přilehlý terén vyčnívá jen 2,5 m. Zbývající část je "schována" ve vývaru vodního díla Vranov pod bezpečnostními přelivy, protože základová spára se nachází na betonovém dně vývaru. Součástí stavby a její technickou a architektonickou zajímavostí je dále přemostění na přilehlý ostrov, které bylo potřeba vybudovat kvůli dopravě stavebních hmot.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů