Sobota, 20. dubna 2024

Investice do ochrany přírody Vysočiny loni stouply o dvě třetiny

Investice do ochrany přírody Vysočiny loni stouply o dvě třetiny

Zlepšení ochrany životního prostředí na Vysočině v uplynulém roce stálo 1,289 miliardy korun, o dvě třetiny více než v roce 2010. Srovnatelné peníze plynuly na zlepšení krajiny jen před šesti lety, pak ale tyto výdaje podstatně klesly. Podle právě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu směřovalo v posledních letech nejvíc peněz do zlepšování čistoty odpadních vod, a to díky dotacím z EU.

Zkraje minulého roku začaly na Vysočině a v části Jihomoravského kraje další stavby, které pomohou zlepšit čištění odpadní vody vtékající do řeky Dyje. Větší část nákladů, které převýší tři čtvrtě miliardy korun, zaplatí evropské fondy. Města a obce v kraji také prováděly řadu menších projektů.

V letech 2006 a 2007 převyšovaly celkové investice do zlepšení životního prostředí na Vysočině miliardu Kč. Naopak v roce 2009 bylo vydáno jen 594 milionů Kč. Do ochrany krajiny na Vysočině dávají peníze místní investoři a také subjekty, které mají sídlo v jiném kraji. Investoři z Vysočiny zaplatili za tyto akce minulý rok dohromady přes 988 milionů Kč. Kolem 40 procent nákladů uhradili díky grantům a dotacím.

Na stavby, díky nimž se zlepší nakládání s odpadními vodami, loni investoři z kraje dali 664 milionů Kč. Dalších 143 milionů Kč jejich loňských investic umožnilo zlepšit systém nakládání s ostatními odpady. Zvýšení ochrany ovzduší stálo investory na Vysočině za minulý rok 175 milionů. Nejmenší pozornost byla věnována ochraně a sanaci půdy a vod, kam plynuly pouze necelé čtyři miliony Kč.

Přes velký meziroční růst byla loni na Vysočině ve srovnání s jinými kraji v ČR vložena do ochrany krajiny pátá nejmenší částka. V republice stály investice celkem 24,8 miliardy Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů