Pátek, 29. března 2024

Německo chce do roku 2020 milion elektroaut, nákup ale nepodpoří

Německo chce do roku 2020 milion elektroaut, nákup ale nepodpoří

Do roku 2020 má po německých silnicích jezdit milion elektroaut. Za cíl si to vytkla tamní vláda kancléřky Angely Merkelové. A to i přesto, že o vozy na elektřinu zatím není v Německu moc velký zájem. Automobilový průmysl proto vyzývá kabinet, aby jejich nákup podpořil prémiemi od státu. To ale Merkelová a další ministři alespoň prozatím rozhodně odmítají. Splnění tohoto plánu je tak značně nejisté.

"Dosáhnout cíle jednoho milionu aut na silnicích do roku 2020 nebude snadné," připustila Merkelová na setkání s výrobci elektroautomobilů. "Bylo by ale nesprávné se ho vzdávat, když máme před sebou ještě osm let," trvá kancléřka na vládní strategii rozvoje elektrodopravy v Německu.

Šéf automobilky Daimler Dieter Zetsche však vyjádřil obavu, že bez podpory ze strany státu, jakou poskytují při nákupu elektrovozů například USA a Francie, je tento cíl nereálný. "Je potřeba něco udělat, abychom tuto nabídku pro zákazníky zatraktivnili. Tématem se tak musí stát i pobídky k nákupu," uvedl Zetsche, který bez nich očekává v Německu do roku 2020 maximálně 600.000 automobilů poháněných elektřinou. Stejné množství odhaduje i Národní platforma pro elektromobilitu.

S požadavkem výrobců souhlasí také německá opozice. "Potřebujeme program podpory, abychom tento správný cíl realizovali," prohlásil expert na energetiku Zelených Hans-Josef Fell, podle něhož by taková prémie za nákup mohla dosahovat 5000 eur (zhruba 125.000 Kč). Podle předsedy strany Cema Özdemira je vládní cíl navíc málo ambiciózní. Özdemir by na německých silnicích do roku 2020 chtěl dva miliony takových aut.

Berlínská vláda ale nechce o takovém zvýhodňování elektromobilů ani slyšet. "Dokud budu já ministrem, žádná taková prémie nebude," postavil se rezolutně proti ministr dopravy Peter Ramsauer. Stejný názor má i ministr hospodářství Philipp Rösler, podle něhož je to záležitost trhu a konkurence.

Merkelová připustila diskuzi o státní podpoře nákupu elektroaut až po volbách v příštím roce. Zatím chce jít cestou daňových úlev pro majitele elektřinou poháněných vozů. Ti podle vládního záměru nebudou muset deset let platit daň z takového automobilu.

Sousední Francie naproti tomu zvýšila státem vyplácené prémie za jejich nákup z 5000 na 7000 eur (175.000 Kč) a u hybridních vozidel je zdvojnásobila na 4000 eur (100.000 Kč).

"Nebylo by dobré začínat stejnými opatřeními, které zavádí francouzská vláda," myslí si i šéf Národní platformy pro elektromobilitu Henning Kagermann. "Domníváme se, že k tomu nenastala vhodná doba, dokud nebudeme v pokročilejší fázi," dodal expert, podle něhož hlavními překážkami rozvoje jsou v současnosti vysoké náklady na baterie, omezená nabídka modelů a slabá infrastruktura v podobě dobíjecích stanic.

Podle nezávislých odborníků ale ani prémie za nákup nic nevyřeší a požadují větší podporu pro tento projekt ze strany politiků. "Právě zažíváme smrt eletroaut. Pokud to tak půjde dál, za pár let je uvidíme už jen v muzeích," varoval Ferdinand Dudenhöffer. Snahu splnit vládní cíl milionu vozů do roku 2020 přitom označil za naivní.

Za poslední rok bylo v Německu registrováno okolo 2200 eletroaut. Celkem jich bylo v zemi do začátku letoška hlášeno zhruba 4500.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů