Pátek, 29. března 2024

Nejkrásnější krkonošská louka je Ve Volšíčkách na Benecku

Nejkrásnější krkonošská louka je Ve Volšíčkách na Benecku

Nejkrásnější krkonošská louka pro rok 2012 je v lokalitě Ve Volšíčkách na Benecku. V zimě se na ní lyžuje, v létě na ní rostou orchideje. Ve třetím ročníku soutěže nazvané Miss louka o ocenění rozhodla odborná komise. Klání vyhlašuje Krkonošský národní park (KRNAP), řekl dnes ČTK mluvčí správy parku Radek Drahný.

Oceněná louka je schovaná ve vlhkém dolíku pod lesem nedaleko silnice stoupající na Benecko. Leží kousek od lanovky se sjezdovkou Kejnos a Liška. "Mnozí lyžaři si po ní v zimním období po sněhové pokrývce krátí cestu ke svým ubikacím, aniž by měli ponětí, jak je tato louka krásná v květu - okolo června," uvedla Dana Honců z Horních Štěpnic ve své nominaci louky.

V minulosti šlo o obyčejnou podmáčenou louku s jílovitou půdou. "Postupem doby se vytrácel čas na sekání a sušení louky dvakrát do roka a začala se sekat jednou do roka, což podpořilo rozšíření některých druhů rostlin," uvedla Honců. Nyní je louka domovem například orchidejí prstnatců, vemeníků zelenavých a pětiprstky žežulníku. Roste na ní také kýchavice, suchopýr, kuklík potoční, rdesno, sítina, přeslička rolní, silenka širolistá či pomněnka.
Letos lidé správě KRNAP poslali jen tři nominace na nejkrásnější louky. Diskuse poroty proto nebyla nijak dlouhá. "Dřevěnou tabulku s nápisem Miss louka 2012 dostane tentokrát jen jedna louka, nikoli tři jako v minulých letech," uvedl Drahný. Další nominace letos ještě získaly louka ve Františkově a louka na svahu Sklenářovického potoka v okolí bývalé staré vápenky.

Loňský ročník soutěže o nejkrásnější louku v Krkonoších vyhrála louka nad náhonem v Dolním Maršově, o rok dříve klání vyhrála louka na Bönischových boudách v Černém Dole.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů