Pátek, 29. března 2024

Studentská soutěž přinese nápady pro lepší zacházení s vodou

Studentská soutěž přinese nápady pro lepší zacházení s vodou

Nadace Partnerství 1. října 2012 spouští pod záštitou ministra školství novou soutěž "Pro vodu - cena Nestlé za inovativní projekty hospodaření s vodou". Studenti středních, vyšších odborných a vysokých škol v ní budou mít příležitost získat finanční odměnu za netradiční návrhy, jak lépe hospodařit s vodou v budovách, obcích i v krajině. Tři vítězné návrhy obdrží 30 tisíc korun. Uzávěrka přihlášek je 12. února 2013. Podrobnější informace o soutěži jsou dostupné na www.soutezprovodu.cz.
I když to tak v České republice na první pohled nemusí vypadat, voda je omezeným zdrojem. Spotřebováváme jí mnohem více, než se stačí dešťovými srážkami obnovovat. Už v roce 2025 nám zásoby sladké vody nebudou stačit. V naší zemi je zatím dostatek pitné vody, a proto si lidé zvykli otočit kohoutkem a nestarat se, odkud se voda bere a kam odtéká. "Vodou určenou k pití zbytečně plýtváme třeba na splachování WC, zalévání zahrady nebo umývání auta. Cílem soutěže je proto najít netradiční řešení, jak s vodou lépe zacházet, jak ji šetrně čistit a recyklovat," vysvětluje Ivana Adámková z Nadace Partnerství. Do soutěže podle ní patří také projekty, které se zaměřují na zvýšení schopnosti krajiny zadržovat vodu, a tak umožňují předcházet riziku sucha i povodní.
Soutěže se mohou účastnit týmy složené z 1 až 3 členů. Kromě studentů je soutěž přístupná také čerstvým absolventům, kteří školu ukončili v roce 2012. Přihlášené projekty by se měly zabývat efektivním a k přírodě šetrným hospodařením s vodou v jedné ze 3 kategorií - v budově, městě (obci), krajině. Odborná porota pak vybere vítěze v každé výše uvedené kategorii, který získá od sponzora soutěže 30 tisíc korun. Hlavními kritérii úspěchu bude přínos a inovativnost projektu a také zhodnocení jeho rizik a nevýhod i kvalitní zpracování přihlášky a příloh.
"Jako potravinářská společnost si uvědomujeme zásadní význam zodpovědného hospodaření s vodními zdroji jak ve výrobě, tak z hlediska její dostupnosti pro naše spotřebitele. Sami věnujeme zodpovědnému využívání vody velkou pozornost. Z tohoto důvodu také podporujeme aktivní a tvořivé studenty, kteří chtějí pro zlepšení problémů v této oblasti sami něco konkrétního udělat," říká Martin Walter z Nestlé. Vítězné projekty Nadace Partnerství a Nestlé zveřejní 22. března 2013 u příležitosti Světového dne vody.
Informace o soutěži: http://www.soutezprovodu.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů