Pátek, 29. března 2024

Stát se chystá na desítky miliard za emisní povolenky

Stát se chystá na desítky miliard za emisní povolenky

Od příštího roku mají firmy část povolenek získávat v aukcích. Otázkou je, jak se k normě postaví prezident Klaus.

Stát může získat prodejem takzvaných emisních povolenek v příštích osmi letech přibližně 70 - 80 miliard korun. Umožní to zákon, který včera schválila Poslanecká sněmovna. Firmy, které až do konce letošního roku dostávaly povolenky zdarma, si jich budou muset od příštího roku většinu kupovat v aukcích.

Polovinu peněz, tedy maximum, které umožňuje evropská směrnice, získá do státního rozpočtu ministerstvo financí. Druhou polovinu si rozdělí ministerstvo průmyslu a obchodu - část půjde na zateplovací projekty Zelená úsporám (s pořadovým číslem dvě), část na projekty do úspor v teplárenství a energetice.

Obavy průmyslu

Návrh sněmovnou prošel i přes některé hlasy, podle kterých aukce povolenek povedou ke zdražení elektřiny - pro domácnosti o pět a pro průmysl až o deset procent. Svaz velkých spotřebitelů energie proto varoval před propouštěním a přesunem výroby s velkou spotřebou elektrické energie do zemí s nižší cenou elektřiny.

Tyto firmy před několika dny vystoupily s požadavkem, aby šly peníze namísto látání státního rozpočtu na krytí dopadů podpory zelené elektřiny na průmysl.

Její výrobu nyní stát částečně dotuje z darovací daně za emisní povolenky (firmy za povolenky, které dostanou "zdarma", platí 32 procent z jejich tržní hodnoty) a z takzvané solární daně (majitelé solárních elektráren, které byly spuštěny v letech 2009-2010, platí z prodeje elektřiny 26procentní daň). Letos ovšem končí daň z povolenek "zdarma" a zdanění energie ze slunce skončí v roce 2013.

Pozměňovací návrhy, které měly přesměrovat peníze z povolenek na zaplacení podpory zelené elektřiny, ale včera neprošly, a průmysl se obává dalších dopadů - již nyní se v Česku za zelenou energii platí 38 miliard korun ročně, příští rok to bude již 44 miliard korun.

Dopady ekologických řešení na průmysl má zajistit alespoň to, že české firmy dostanou v rámci takzvaných derogací část povolenek výměnou za investice do modernizace. A to na základě výjimky, kterou si Polsko a Česko vymohly v Bruselu s poukazem na velký počet uhelných elektráren.

Většina takto udělených povolenek poputuje na projekty polostátní firmy ČEZ. Ta přitom, jak poukazuje britská společnost Sandbag, každý rok naopak ani nespotřebuje ty povolenky, které zatím od státu dostává.

"Tato výjimka má řadu podmínek a v návrhu zákona jsou upraveny tak, aby proces vykazování provedených investic a následné bezplatné alokace mohl začít již v listopadu roku 2012," řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Třeba energetickým firmám se v příštím roce takto "zdarma" udělí až 70 procent všech povolenek a jejich počet bude postupně klesat až na nulu v roce 2020.

Chalupovy plány

Ministerstvo životního prostředí chce významnou část výnosů z povolenek využít na pokračování dotačního programu Zelená úsporám, který dříve sloužil na podporu zateplování budov či energeticky efektivních spotřebičů.

Část získaných peněz má jít také na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství. Chalupa současně poslancům řekl, že ministerstvo se chystá v horizontu několika dní představit program, jehož součástí bude i podpora výměny domácích topenišť z tuhých fosilních paliv na paliva z obnovitelných zdrojů, například na dřevěnou štěpku či pelety.

Podle iniciativy Šance pro budovy je však potenciál investic do zateplování budov mnohem vyšší, než jaký vyplývá z vyhrazených prostředků. "Když stát vynaloží jeden milion korun na energeticky úsporná opatření, lze očekávat kladný dopad na HDP ve výši 2,13 až 3,59 milionu korun," tvrdí tato lobbistická skupina na základě studie ekonoma Miroslava Zámečníka, kterou si objednala.

V letech 2013 až 2020 bude mít Česko k dispozici celkem 645 milionů povolenek. Celkem 342 milionů povolenek půjde do aukcí a 303 milionů povolenek dostane český průmysl zdarma.

Zákon včera schválený napříč politickými stranami ještě nemá vyhráno, neboť by jej ještě mohl vetovat prezident Václav Klaus, který dlouhodobě platí za kritika snahy o snižování emisí motivované předpokladem jejich zásadního podílu na změnách klimatu.

AUTOR: Marek Hudema

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů