Pátek, 19. dubna 2024

Ekoinvestice v ČR loni vzrostly o desetinu na 24,8 mld. Kč

Ekoinvestice v ČR loni vzrostly o desetinu na 24,8 mld. Kč

Investice do ochrany životního prostředí v Česku loni vzrostly o desetinu na 24,8 miliardy korun. Zatímco stát své ekologické investice mírně omezoval, podniky je naopak zvýšily. Nejvíce se podobně jako v roce 2010 investovalo do nakládání s odpadními vodami, na které směřovalo takřka deset miliard korun. ČTK to zjistila z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Podniky loni daly do ekoinvestic 14,3 miliardy korun, což bylo o 2,5 miliardy více než v roce 2010. Veřejný sektor investoval loni 10,5 miliardy korun, meziročně o 200 milionů méně. Necelá polovina veřejných výdajů pocházela z vlastních zdrojů a rozpočtů, zhruba 4,5 miliardy představovaly dotace, z toho přes 60 procent ze zahraničí. Především na velkých projektech v oblasti čištění odpadních vod se finančně významně podílí Evropská unie

Investice do čistíren odpadních vod loni dosáhly 9,6 miliardy korun, zhruba o 600 milionů meziročně více. O třetinu meziročně vyšší částka (4,8 miliardy Kč) se investovala do ochrany ovzduší a klimatu. Třímiliardovou částku překročily také investice do hospodaření s odpady i na ochranu a sanaci půdy, podzemních a povrchových vod.

Zhruba 20 miliard ročně vkládá Česko do životního prostředí od roku 2003. Jasně přitom dominují investice do výstavby a rekonstrukcí čistíren odpadních vod, což vyplynulo z povinnosti státu vůči EU zajistit do konce roku 2010, aby všechny obce nad 2000 obyvatel byly připojeny na kanalizaci a čistírnu odpadních vod. V posledních letech rostou i investice do nakládání s odpady.

Při srovnání s rokem 1986, od kterého statistici investice na ochranu životního prostředí sledují, vzrostl jejich celkový objem více než desetkrát. Přesto nepatří letošní čísla k rekordním. Oproti dosud nejvyšším více než 40 miliardám v roce 1997 byla loni investovaná částka nižší takřka o 40 procent.

Loni rostly také provozní výdaje na ochranu životního prostředí. Meziročně se zvýšily takřka o šest miliard korun. Za posledních osm let tak narostly z 23 miliard na loňských 59 miliard.

V uplynulém roce se dále zvyšovaly také příjmy firem nabízejících služby a vedlejší produkty v oblasti životního prostředí. Tržby z prodeje služeb vzrostly o 3,5 miliardy na 43,5 miliardy Kč. Za vedlejší služby podnikatelé utržili bezmála 15 miliard korun, v roce 2010 to bylo 10,6 miliardy. O necelých 200 milionů se zvýšily úspory plynoucí z využití vedlejších produktů ochrany životního prostředí. Nejlépe si vedly odpadové firmy s tržbami 33,7 miliardy Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů