Čtvrtek, 28. března 2024

V Kanadě slouží jako požírač zápachu u latrín evropské žížaly

V Kanadě slouží jako požírač zápachu u latrín evropské žížaly

Kdokoli, kdo by se u golfového hřiště v kanadské provincii Quebec pokusil najít záchody po čichu, na žádné nenatrefí. To proto, že místní latríny nepáchnou, o což se starají obyčejné evropské žížaly měnící fekálie na kompost, napsala agentura AFP.

Žížaly druhu příznačně nazývaného "hnoják" (žížala hnojní - Eisenia fetida) byly do Kanady dovezeny z Francie. Půl kilogramu červeně zbarvených žížal je umístěno pod záchodkem mezi vrstvami hnoje a slámy v designu latrín, které jsou prvními svého druhu v Severní Americe.

Žížala sežere denně skoro tolik potravy, kolik sama váží, a "čím víc výkalů, tím rychleji se jejich kolonie množí", řekla AFP Helene Baumontová, která žížaly v Kanadě pro využití v záchodcích firmy Ecosphere Technologies pěstuje. Latrínu je tak možné použít zhruba desettisíckrát, než bude potřebovat větší údržbu.

Stejný koncept už funguje v desítkách latrín ve Francii, Španělsku, Švýcarsku a Itálii, především na místech, kde není k dispozici ani elektřina ani voda, jako jsou přírodní parky nebo odlehlé horské oblasti.

Záchodky firmy Ecosphere zatím nejsou levné; cena jednoho přijde v přepočtu na více než 800.000 korun, ale se stoupajícím prodejem by měla klesat. A pořizovací cenu vynahrazují zanedbatelné náklady na údržbu, která sestává v podstatě jen z kontroly jednou za rok, jak se daří žížalám.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů