Čtvrtek, 28. března 2024

Třinecké železárny loni snížily emise tuhých látek a dále usilují o lepší ovzduší v regionu

Třinecké železárny loni snížily emise tuhých látek a dále usilují o lepší ovzduší v regionu

Společnost Třinecké železárny se v posledních letech významně soustřeďuje na obnovu výrobních zařízení a zavádění moderních technologií šetrných k životnímu prostředí, zejména pokud jde o ovzduší. Trend vývoje emisí je z dlouhodobého hlediska v Třineckých železárnách příznivý, což dokazují i výsledky za loňský rok, kdy dosáhly emise tuhých látek historického minima. Firma, která od své privatizace v roce 1996 proinvestovala 18 miliard korun, z toho 5,5 miliardy korun do ekologických projektů, však ve svém úsilí nepolevuje. Pro nejbližší budoucnost třinecká huť připravila více než desítku ekologických projektů v hodnotě přes dvě miliardy korun.

V minulém rocedošlo v Třineckých železárnách k výraznému snížení emisí tuhých látek, a to na hodnotu 670 tun za rok. V roce 2010 přitom výše emisí těchto látek dosahovala hodnoty 902 tun za rok. Za dosažením tohoto historického minima stojí především realizace opatření zavedených na několika rozhodujících zdrojích emisí v provozu Výroba železa a oceli. "Tento výsledek mě velmi těší hnedze dvou důvodů. Zaprvé proto, že jsou to právě tuhé látky, které tolik trápí obyvatele regionu, a zadruhé proto, že jsme tohoto výsledku dosáhli i přesto, že jsme na rozdíl od konkurence zachovali objem výroby oceli, tedy téměř 2,5 milionu tun za rok," říkágenerální ředitel Třineckých železáren Ing. Jan Czudek.Významně sníženy přitom byly i některé další emise, například oxidu uhelnatého.

Naopak nepříznivého výsledku dosáhly emise oxidu siřičitého. "V minulém roce bohužel stouply emise oxidu siřičitého, a to v důsledku postupného zvyšování obsahu síry v nakupovaných přírodních rudných a palivových vstupech. Naštěstí tato situace je řešitelná, a také již byla přijata účinná technickoorganizační opatření,týkající se nákupu vhodných surovin a také opatření vnitřní, na úrovni provozu,"vysvětluje výrobní ředitel Třineckých železáren Ing. Česlav Marek.

Firma však připravuje ještě celou řadu dalších opatření a projektů. V rámci 36. výzvy Operačního programu Životní prostředí žádaly Třinecké železárny o dotace pro více než desítku ekologických projektů zaměřených na zlepšení stavu ovzduší, konkrétně na snížení emisí do ovzduší v parametru tuhé znečišťující látky. Třemi největšími plánovanými projekty jsou rekonstrukce sekundárního odprášení kyslíkové konvertorové ocelárny, rekonstrukce odprášení odléváren vysokých pecí a odprášení aglomerace č. 2.

"Realizace těchto projektů, jejichž náklady se pohybují ve výši přes dvě miliardy korun, představuje další významné roční snížení množství emitovaného prachu ze zdrojů Třineckých železáren, a to konkrétně ze stávajících přibližně 700 tun za rok o více než 200 tun. Tyto čistě ekologické akce sice nemají žádný dopad na zkvalitnění výrobkového portfolia ani na zvýšení výrobních kapacit hutních agregátů, ale jsou klíčové pro zlepšení životního prostředí regionu, na které nezapomínáme,"říkáJan Czudek.

V současnosti jsou v Třineckých železárnách všechny agregáty provozovány v souladu s integrovanými povoleními, která vydal Krajský úřad Moravskoslezského kraje, a jsou v souladu s tzv. nejlepšími dostupnými technikami známými k dnešnímu datu ve světě. Realizací výše uvedených záměrů by v Třineckých železárnách došlo k naplnění požadavků nad legislativní rámec a nad běžnou úroveň odprášení aplikovaných při provozování hutních technologií.

Bc. Lucie Drahošová
tisková mluvčí skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů