Čtvrtek, 28. března 2024

Prosperita OKD závisí na kondici hutí

Prosperita OKD závisí na kondici hutí

Poptávka po uhlí v Evropě poroste, soudí končící šéf OKD Beck. Analytici ale vidí příští měsíce pro černouhelné těžaře neradostně.

Důlní firma OKD, nejdůležitější součást na burzách obchodované skupiny NWR, neprožívá dobré období. Poptávka po koksovatelném uhlí, hlavním produktu OKD, skomírá. Trh stojí a padá s ocelářským průmyslem - a ten není právě v nejlepší kondici.

NWR patří do uskupení BXR finančníka Zdeňka Bakaly, který zároveň kontroluje společnost Economia, vydavatele HN.

Šéfové firmy OKD ale neztrácejí optimismus. Generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck (na přelomu roku ve funkci končí) včera na tiskové konferenci v Praze prohlásil, že černouhelný trh oživuje. "Poptávka roste díky zemím, jako je Čína. A poroste i v Evropě - kvůli rozhodnutí Německa ustoupit od elektřiny z jaderných zdrojů," uvedl.

Analytici se ale k jeho slovům stavějí skepticky. "Dlouhodobě má uhlí určitě perspektivu. Ale teď je převis poptávky nad nabídkou na světovém trhu velký. USA mají velkou nadprodukci, vyvážejí, ceny jsou a nějakou dobu ještě budou nízko," říká analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka. Podle Petra Hlinomaze z BH Securities ani jaderný útlum těžaře z potíží nedostane. Černé uhlí se totiž uplatňuje v energetice mnohem hůř než v hutnictví. "Na energetickém uhlí je nižší marže. Navíc Němci budou nahrazovat jaderné elektrárny spíše plynem než černým uhlím," říká Hlinomaz. V Asii růst průmyslu zpomaluje.

Analytici jsou zajedno: bez oživení hutnictví - které je zase podmíněno růstem strojírenství, autoprůmyslu a stavebnictví - se šance pro OKD nezlepší. Jenomže oceláři jsou naopak v útlumu, což platí i pro hlavní odběratele OKD - ostravský ArcelorMittal a Třinecké železárny. Navíc stále trvá riziko, že další ostravská hutní firma - Evraz Vítkovice Steel - přestane vyrábět ze surového železa odebíraného z ostravských vysokých pecí ArcelorMittalu a přejde na výrobu z dovážených polotovarů, takzvaných bram. Evraz sám disponuje černouhelnými doly, má v Rusku dostatečné výrobní kapacity. Z Ostravy bude surové železo odebírat jen do té doby, dokud to pro něj bude výhodnější.

Výsledky těžební skupiny nejsou nijak oslnivé. Už loňský zisk OKD klesl proti předloňsku o 228 milionů na 6,1 miliardy korun. Za první pololetí letoška vykázal mateřský holding NWR zisk 873 milionů korun, o 60 procent méně než loni. Na druhou půli letošního roku analytici čekají další mírné zhoršení, protože doly mají vysoké zásoby uhlí na skládkách. I strategický šéf OKD Ján Fabián, který v lednu převezme post generálního ředitele, včera připustil, že firma bude těžbu dál snižovat, takže napřesrok nedosáhne ani 11 milionů tun, jež plánuje na letošek. Je znát, že se OKD chystají na horší časy. Včera oznámily ukončení velkorysého investičního programu, v jehož rámci v posledních pěti letech pořídily do dolů moderní technologie za 27 miliard korun. Technická úroveň na šachtách je podle šéfů firmy dostatečná, podobné nákupy se už nechystají.

To vše snižuje atraktivitu akcií NWR pro investory. "Nemají důvod se o NWR zajímat - firma potřebuje přijít s růstovým příběhem," říká Hlinomaz. Potřebnou "success story" mělo být spuštění těžby v polském dole Debiensko, kde NWR zatím prováděla jen průzkumné práce. Letos ale přípravy pozastavila. Zprvu to zdůvodnila vodohospodářskými riziky, později růstem cen služeb v Polsku. "Rozhodnutí o Debiensku padne koncem roku," slíbil včera Fabián. Jenomže oživení na uhelném trhu je v nedohlednu, navíc se v Africe objevují nové, snadněji dostupné zásoby uhlí. A tak je pravděpodobnější spíš další odklad než zpráva o spuštění mnohamiliardových investic na otevření nového dolu.

OKD a NWR
27 MILIARD KORUN

investovaly OKD v letech 2008-2012 do modernizace technologií. Je to o 156 procent víc než v předchozích pěti letech.

35 MILIONŮ EUR

(zhruba 873 milionů Kč) vydělala skupina NWR, vlastník OKD, v prvním pololetí 2012.

694 MILIONŮ EUR

(17,35 miliardy korun) činily za první pololetí letošního roku výnosy NWR. Byly o 17 % nižší než loni.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů