Pátek, 29. března 2024

Obce na Žďársku budou rozhodovat o povolení průzkumu pro úložiště

Obce na Žďársku budou rozhodovat o povolení průzkumu pro úložiště

Obce na Žďársku možná už do příštího týdne rozhodnou o tom, jestli na svém území povolí geologický průzkum pro úložiště jaderného odpadu z atomových elektráren. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v této lokalitě nazvané Kraví hora vyjednává se sedmi samosprávami. K návrhu smlouvy se teď postupně vyjádří obecní zastupitelstva. ČTK to dnes řekl střítežský starosta Radek Štourač.

Obce budou projednávat návrh smlouvy, který už správa úložišť upravila podle jejich požadavků. S posouzením znění obecním úřadům pomohli také dva jimi oslovení experti - právník a jaderný fyzik, uvedl Štourač. Správa úložišť na srpnovém společném jednání slíbila náklady vzniklé se službami odborníků obcím kompenzovat.

Část starostů ČTK řekla, že se v jejich obcích zatím kvůli povolení či zamítnutí průzkumu nechystají ankety mezi obyvateli. Jinde se už obecní úřady občanů zeptaly. V jihomoravském Drahoníně byla anketa koncem minulého týdne. Podle výsledků na webu se hlasování zúčastnilo 96 voličů, tedy 100 procent. Lidé dostali obálky domů. Souhlas s průzkumem vyjádřilo 55 občanů, proti jich bylo 41. "Potřeboval jsem vidět, jak to v té vesnici je," uvedl drahonínský starosta Jiří Kotas. Zastupitelstvo zasedne příští týden.

V úložišti vybudovaném půl kilometru pod zemí se budou skladovat tisíce tun vyhořelého paliva. SÚRAO má pro úložiště do konce roku 2018 vybrat v Česku dvě lokality, hlavní a záložní. Za vstřícný přístup k průzkumu začal stát loni obcím nabízet peníze jako kompenzaci. Vytipováno je zatím sedm lokalit, ta na Ždársku byla přidána jako poslední. Mezi tamními lidmi to nevyvolalo takový rozruch jako jinde, protože jsou zvyklí mít v sousedství těžbu uranové rudy.

Lokalita Kraví hora je na území sedmi obcí, v nichž žije celkem asi 1100 obyvatel. Jde o Střítež, Moravecké Pavlovice, Bukov, Věžnou a Sejřek na Žďársku a další dvě obce na Tišnovsku - Drahonín a Olší. Po dobu průzkumu by si mohly ročně dělit 8,7 milionu korun.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů