Pátek, 29. března 2024

Zadusí Tibet čínští turisté?

Zadusí Tibet čínští turisté?

Na první pohled překvapivě vypadá oznámení čínské vlády, že chce v Tibetu zaplatit turistický projekt za 4,7 miliardy dolarů. Čínská vláda se totiž léta snaží držet Tibet za zavřenými dveřmi, alespoň pro cizince. V posledních měsících je tamní situace znovu nestabilní. Zdá se tedy, že zamýšlený tematický park propagující soužití Tibetu s Čínou bude pouhou atrakcí pro domácí turisty, mezi nimiž je oblast Tibetu stále populárnější destinací.

Ani ne dva kilometry od centra Lhasy, tibetské metropole, má vzniknout "živé muzeum" tibetské kultury, historický tematický park, obchodní čtvrť a rezidenční oblast na ploše 800 hektarů. Tibetské umělecké městečko s lidovým uměním představí turistům za tři až pět let místní výrobky, přírodní medicínu, venkovský život a nabídne příležitost zakoupit suvenýry. Britský The Daily Telegraph však cituje Stephanii Brigdenovou, ředitelku londýnské organizace Free Tibet: "Je to disneyfikace Tibetu. Tento typ masové turistiky Tibeťanům neprospěje, naopak je bude ještě více upozaďovat," stěžuje si.

Zábavní park má přinést Tibetu především peníze - hotely, taxislužbu a turistické služby. Ve Lhase dnes tyto služby převážně ovládají Číňané z etnika Han.

"Tibetská kultura se mění, ať už se to západním pozorovatelům líbí, nebo ne. Obyčejní Tibeťané už nechtějí žít v zaostalém muzeu pro zahraniční návštěvníky, kteří posléze oceňují, jak je tibetská kultura ,zachovalá'," obhajuje projekt čínský provládní deník Global Times.

Podle Roberta Barnetta, tibetologa z Kolumbijské univerzity v New Yorku, je ale tento obří projekt "hřebíkem do rakve" snahám propagovat v Tibetu ekologicky a kulturně přijatelnou návštěvnickou politiku. "Aby se investované náklady vrátily, budou usilovat o turistiku nepředstavitelného rozsahu," obává se Barnett.

Poté co Číňané vystavěli v Tibetu pět komerčních letišť, tři dálnice a několik přímých železničních spojení s velkými čínskými městy, se počet návštěvníků této oblasti rychle zvyšuje. Čína letos očekává už deset milionů návštěvníků, což je o milion více než loni. Do roku 2015 jich chce přilákat do Tibetu ještě o třetinu víc, tedy 15 milionů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů