Pátek, 29. března 2024

Další stromový happening je tady! Popřejte stromům k svátku

Další stromový happening je tady! Popřejte stromům k svátku

Na loňský úspěšný happening "Rekord v sázení stromů" navazuje Nadace Partnerství spolu s příznivci stromů další akcí. V sobotu 20. října se v České republice slaví Den stromů. Všichni, kdo stromům fandí, se mohou k oslavám připojit a popřát jim vlastním netradičním způsobem k svátku. Již nyní se hlásí lidé a organizace z celé země. Plánují připravit stromům výstavu, zavázat jim mašličku, přečíst pohádku nebo je před zimou ještě pořádně zalijí a opraví nově vysazeným stromům kotvení. Pokud navíc pošlou po akci do nadace zprávu s informacemi, mohou získat odměnu. Deset nejlepších oslav nadace ocení brožurou Jak se sází strom. Na webových stránkách pak Nadace Partnerství uveřejní celkový počet zapojených lidí i fotografie z jednotlivých akcí.
Den stromůse v naší zemi pravidelně slaví od roku 2000. Tradice navazuje na "Stromkové slavnosti",které se u nás hromadně pořádaly v první polovině minulého století. V loňském roce oslavila Nadace Partnerství a dalších 4 014 lidí Den stromů sázením stromů. Během jediného dne se podařilo vysadit celkem 6 919 stromů na 211 místech. Letos příznivci stromů navazují na tuto podařenou akci dalším stromovým happeningem. "Popřejte stromům k svátku" zní výzva nadacea reagují na ni opět lidé z celé republiky.
"Hlásí se nám lidé z Moravy, Čech i Slezska, rodiny s dětmi, školy, školky i občanská sdružení," říká Klára Kepertová z Nadace Partnerství. "Do happeningu není potřeba se předem registrovat. Úplně postačí, když nám lidé po akci na e-mail milujemestromy@nap.cz napíší, jak slavili, kde a kolik jich bylo. Budeme také rádi za fotografie," dále upřesňuje.
A co mohou lidé pro stromy k svátku připravit? Například v Boskovicích oslaví žáci a učitelé lesní školky první narozeniny jinanu, který vysadili při loňském rekordu. Děti stromu dodají pořádnou zálivku a přečtou mu vymyšlené pohádky. Stoletým lipám zase popřeje Klub otevřených dveří v Kasejovicích. Lípy se dočkají poděkování, přípitku i výsadby "mladší sestry". Praha 10 a Opava mají v plánu otevřít naučné stezky, Neratovice budou pokračovat v sázení "Stromů pro děti" a ve Zlíně uspořádají "Stromové slavnosti". Pokud chcete Den stromů oslavit s rodinou, můžete po vzoru paní Zemanové z Hostěnic u Brna v kruhu blízkých například vázat stromové kytice.
Nadace Partnerství chystá ke Dni stromů slavnostní vyhlášení výsledků ankety Strom roku 2012 v brněnském divadle Husa na provázku. "V průběhu večera odtajníme, který strom obdrží prestižní titul i poukaz na arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia. Divákům se pak představí charismatický Víťa Marčík jako Robinson Crusoe," srdečně zve všechny jihomoravské fanoušky stromů Klára Kepertová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů