Pátek, 29. března 2024

Každý Čech vyprodukoval loni 320 kg odpadů, 46 kg vytřídil

Každý Čech vyprodukoval loni 320 kg odpadů, 46 kg vytřídil

Jeden obyvatel České republiky loni vyprodukoval průměrně 320 kilogramů komunálního odpadu, z toho 46 kilogramů vytřídil. Zatímco množství odpadů končících v popelnicích v posledních letech mírně roste, za minulý rok o procento, třídění podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stagnuje. Do barevných kontejnerů na tříděný odpad šlo loni zhruba 13 procent odpadů z domácností.

"Konkrétně bylo na obyvatele vytříděno 15 kilogramů papíru, 11 kilogramů skla, 10 kilogramů plastů, pět kilogramů kovů a pět kilogramů ostatních odděleně sbíraných složek," řekla dnes novinářům Miroslava Veselá z odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. Kladně hodnotí, že za posledních deset let vzrostlo množství tříděného odpadu z 16 kilogramů v roce 2002 na 46 kilogramů loni. Od roku 2008, kdy lidé vytřídili 44 kilogramů, nicméně trend stagnuje.

Komunálního odpadu, mezi který se vedle odpadů z domácností počítá i odpad drobných živnostníků, škol, úřadů a odpad z úklidu obcí, loni v ČR vzniklo 3,4 milionu tun. Z toho nebezpečného odpadu bylo 4500 tun. Celková produkce odpadů se oproti roku 2010 snížila o dvě procenta na 23,6 milionu tun, množství nebezpečné odpadu činilo 1,5 milionu tun.

Do Česka se loni na zpracování dovezlo 442.000 tun odpadů, naopak se vyvezlo 2,3 milionu tun odpadů. Zatímco dovoz je relativně stabilní, vývoz se zvyšuje rychlým tempem.

Firmy loni stály za vznikem 19,9 milionu tun odpadů, to je o dvě procenta méně než v předešlém roce. Na produkci odpadů celkem se podniky podílely z 85 procent. Nejvíc podnikových odpadů vzniklo ve stavebnictví (44 procent) a ve zpracovatelském průmyslu (24 procent). Meziročně výrazně ubylo odpadů z energetiky, to ale zřejmě jen kvůli přeřazení škváry a dalších odpadních produktů do kategorie druhotných surovin.
Celkově množství odpadů z firem od roku 2002 kleslo z téměř 25 milionů tun, tedy o pět milionů tun. Podle statistiků proto, že během let byla ze seznamu sledovaných odpadů vyřazena řada položek, což odpovídá změně pohledu na materiály jako na druhotné suroviny.

Loni poprvé sbíral statistický úřad také data o druhotných surovinách, jedná se o vedlejší produkty výroby, přepracovávané odpady, nespotřebované vstupní suroviny a materiály ze zpětného odběru, tedy elektroodpady a autovraky. Celková produkce činila 21,2 milionu tun, pro analýzy bude úřad potřebovat data z dalších let. Téma je podle statistiků ale významné i vzhledem k tomu, že se zpracováním a obchodem s druhotnými surovinami zabývá 1500 firem s 25.000 zaměstnanci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů