Sobota, 20. dubna 2024

Nigerijští vesničané ženou k soudu firmu Shell

Nigerijští vesničané ženou k soudu firmu Shell

Životní prostor nigerijského rolníka Erika Doofa vymezují dva objemné ropovody, mezi kterými se nachází jeho dům. Okolní krajina v jihonigerijské oblasti Ogoniland je zdevastovaná, v místech, kde bývala úrodná pole, zmizela vegetace. Půda je prosáklá ropou.

"Naše vesnice se vylidňuje, od chvíle, kdy se tu těží ropa, mají lidé dýchací potíže a další zdravotní problémy," svěřil se čtyřiačtyřicetiletý Doog agentuře Reuters.

Půdu v okolí vesnice zamořila unikající černá surovina. Doof, stejně jako další lidé z jeho kmene Goi, viní z ekologické katastrofy ropnou společnost Shell, která využívá bohatá ložiska v deltě řeky Niger.

"Ryby v okolí vesnice zmizely, nemáme tak na živobytí, nemůžeme dětem zaplatit školu," řekl stanici BBC jiný vesničan Ada Uto. Vesničané žádají u občanského soudu v Haagu společně finanční kompenzaci.

Poprvé je tak ropný koncern Shell souzen na domácí půdě kvůli žalobě ze zahraničí.

Oficiálně podali žalobu čtyři nigerijští rybáři a farmáři. Odbornou asistenci a právní rady jim poskytuje nevládní sdružení Přátelé Země. Podali žalobu k soudu v nizozemském Haagu, kde se nachází také ředitelství nizozemskobritské firmy. "Tento případ otevírá prostor pro další žalobce z chudých zemí, aby se legální cestou domáhali náhrad za ekologické škody," říká Geert Ritsema, koordinátor mezinárodních aktivit organizace.

Vedení Shellu zatím veškerou odpovědnost odmítá. Zamoření oblasti nezpochybňuje, podle právníků Shellu jsou za něj ale odpovědní zloději ropy.

Podle interpretace Shellu unikla ropa při krádeži, následky havárie už se ale podařilo zvládnout, předtím to nebylo možné kvůli špatné bezpečnostní situaci.

"Nechápeme, proč Přátelé Země nyní přišli s touto žalobou," uvedl viceprezident Allard Castelein, který je ve firmě odpovědný za dopady těžby na životní prostředí. Společnost podle něj má průkazná svědectví, která sabotáž dokazují. Na vyšetřování spolupracuje s místními úřady i s vesničany.

Podle Casteleinových informací přichází společnost Shell vinou zlodějů nejméně o 150 000 barelů ropy denně, ročně to přináší firmě ztráty v hodnotě astronomických 6 miliard dolarů.

Právníci nigerijských vesničanů trvají na tom, že za masivní únik ropy může neodpovědné počínání těžařů. Připomínají zprávu OSN, podle které mezinárodní firmy za půlstoletí těžby v deltě Nigeru způsobily mnohem větší škody, než se dosud předpokládalo.


Případ otevírá prostor pro další žalobce, aby se domáhali náhrady za ekologické škody.
Geert Ritsema
organizace Děti Země

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů