Úterý, 19. března 2024

Krátký skok na skládku AVE CZ v Čáslavi

Krátký skok na skládku AVE CZ v Čáslavi

Skládka komunálních odpadů firmy AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., nacházející se na severozápadním okraji katastru města Čáslavi, není jen místem, na kterém se soustřeďují věci, které už lidé vyhodili. Je i zařízením, snažícím se některé z těchto hmot vrátit v podobě suroviny do výrobního procesu.
,,Stále se ještě dost lidí domnívá, že vytříděný odpad nakonec stejně skončí na jedné hromadě s ostatními zbytky," řekl již před nějakou dobou k tomu ředitel provozovny. ,,Chci je ujistit, že tomu tak není. Snad je přesvědčí i to, že na čáslavské skládce byla nedávno dostavěna hala, v níž je instalována linka na důkladné dotřídění plastu a papíru.Skládka se intenzivně věnuje i bioodpadu, který mohou lidé odkládat do hnědých kontejnerů, umístěných na mnoha místech města. Tento odpad byl dříve zpracováván způsobem stejným, jakým ho běžně dovedou zužitkovat zemědělci či zahrádkáři - tedy normálním kompostováním. Firma AVE CZ dokončila minulý rok v Čáslavi výstavbu zařízení, zvaného ,,jednotka suché fermentace", v němž je konečné zpracování bioodpadu podstatně hospodárnější. Zužitkuje se při něm nejen tuhá část, ale i bioplyn, který při rozkladu organické hmoty vzniká. Zbytek, zvaný fermentát, je pak využíván v zemědělství jako hnojivo.
Bioplyn, jehož podstatnou součástí je methan, pak slouží k výrobě elektřiny. Krom zpracování bioodpadu v jednotce suché fermentace pokračuje čáslavská skládka i v klasickém kompostování, jehož produkt využívá při vytváření humózní půdní vrstvy k ekologickému převrstvení uložených odpadů.
Třídění odpadu tedy smysl má a pomáhá šetřit řadu přírodních energetických i surovinových zdrojů. Nové linky na jeho efektivní a hospodárnější využití na čáslavské skládce to plně potvrzují.

ZDROJ: meucaslav.cz, kráceno, uparveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů