Úterý, 23. dubna 2024

Rakouští studenti se hrabali v odpadcích

Rakouští studenti se hrabali v odpadcích
"Zajímavou" praxi má za sebou trojice rakouských studentů. Ti se po dva týdny prohrabávali odpadky, sváženými z ulic Jihlavy a okolních obcí na skládku TKO v Henčově u Jihlavy. Studenti během dvou týdnů detailně rozebrali obsah šesti naplněných svozových vozů, tedy cca 4 tuny odpadu.

Každý kousek odpadu studenti prohlédli a rozdělili do některé ze dvou desítek připravených nádob.

"Vyhazujete mnohem méně skla a plechovek. Je to dáno vaším systém zpětného odběru lahví a tím, že nápoje v plechovkách jsou u vás dražší než ve skle. V Rakousku jsou ceny nápojů ve skle a v plechovkách stejné," poznamenala k výsledku průzkumu studentů Felicitas Schneider z vídeňského Institutu pro odpadové hospodářství při vysoké škole BOKU (Universität für Bodenkultur Wien). Složení odpadu z Jihlavy a Vídně se podle zjištění studentů příliš neliší. .

V odpadu studenti rozlišovali cca deset druhů potravin, sklo, několik druhů plastů, kovů, elektrospotřebičů, dřevo, ale také třeba písek, cihly a kamení a také problematické odpady, složené z několika druhů materiálů například plast a kov, plast a papír, sklo a papír a podobně.

"Budou to pro nás zajímavé informace. Uvidíme, jaké je složení odpadu, který se na skládku vozí, jaké množství by se ještě dalo vytřídit a znovu použít a kolik odpadu už žádné materiálové využití nemá. Výsledky budou důležité i pro osvětovou činnost," vysvětlila přínos projektu R. Havlínová z odboru životního prostředí Magistrátu města Jihlavy.

Přesné výsledky dvoutýdenního snažení na jihlavské skládce budou prezentovány na konferenci 20. listopadu v Jihlavě a budou dostupné i na internetu.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů