Středa, 24. dubna 2024

Bude Řecko solární velmoc?

Bude Řecko solární velmoc?

Řecko jako země se třemi sty slunečními dny v roce se zdá pro investice do fotovoltaiky ideální. Nicméně nad celým projektem německých investic se však vznáší řada otázek. Zejména se jedná o jeho financování.

Projekt Helios předpokládá, že Řecko vybuduje nové solární elektrárny o celkovém výkonu ve výši 10 GW. Toto číslo je opravdu neuvěřitelné - zejména ve srovnání se současným instalovaným výkonem všech elektráren v Řecku, který činí 10,2 GW.

O tomto projektu jednali již minulý rok řecký ministr životního prostředí Jorgos Papakonstantinou a náměstek německého ministra hospodářství Stefan Kapferer.

Vyrobenou elektrickou energii bude Řecko exportovat do Německa, které tím sníží svoji současnou závislost na dovozu jaderného proudu z ČR a Francie. Německo zase hledá alternativní zdroje energie, protože se vláda Angely Merkelové rozhodla po katastrofě japonské jaderné elektrárny Fukušima v březnu uzavřít v budoucnosti všech sedmnáct německých jaderných elektráren.

O investicích do řeckého fotovoltaického byznysu bude i veletrh Energy - Photovoltaics na začátku listopadu v Athénách.Více informací na:

http://www.mzv.cz/athens/cz/obchod_a_ekonomika/veletrhy_a_prezentace_s_ucasti_zu_atheny/pozvanka_k_ucasti_na_mezinarodnim.html

Na veletrh je možno se ještě urychleně přihlásit.

ZDROJ: www.solarninovinky.cz, Enviweb, uparveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů