Sobota, 20. dubna 2024

Nové motory Škoda budou umět spalovat benzín, plyn i alkohol

Nové motory Škoda budou umět spalovat benzín, plyn i alkohol

Začátkem r.2011 roku týdeník Ekonom jako první informoval, že si Škoda Auto koupila v Mladé Boleslavi někdejší lihovar. Rozsáhlý areál se nachází nedaleko od vývojového centra Škody, takzvané Česany. Loni probíhaly v objektu demolice. Letos tam vzniklo pracoviště pro vývoj a zkoušky benzinových pohonných jednotek určených pro celý koncern (půjde o atmosférické motory s vícebodovým vstřikováním čili MPI). Záměry Škody souvisejí s cílem celé skupiny Volkswagen, která se rozhodla postupně nahradit současné motory novou unifikovanou řadou. Vede ji k tomu nejen potřeba plnit stále přísnější ekologické předpisy, ale také skutečnost, že dosud používala motory dvou odlišných koncepcí zástavby do vozu. Tato anomálie byla historickým dědictvím po někdejším zcela samostatném vývoji v závodech Volkswagenu a Audi.

Používání koncepčně odlišných motorů vedlo ke komplikacím při konstrukci některých nových aut. Musely se totiž do nich dát zamontovat jak motory s válci skloněnými dopředu, tak motory s válci skloněnými dozadu. Kvůli tomu rostly požadavky na velikost motorového prostoru. Agregáty nové unifikované řady EA211 budou - při obvyklém uložení vpředu napříč - jednotně skloněné dozadu, čímž se ušetří místo. Při vývoji nových pohonných jednotek se dbá na snížení vnitřního tření čili spotřeby a hluku. Navíc platí, že musejí být využitelné všude: ve všech klimatických pásmech, v zemích s různým podílem alkoholu v palivu i tam, kde motoristé místo benzinu využívají plyn.

Prvním motorem nové řady je litrový tříválec montovaný do automobilů Škoda Citigo, Seat Mii a VW up!. Podle původních předpokladů se měl vyrábět v Mladé Boleslavi. Nakonec se tam zhotovují jen bloky válců a ojnice, samotná montáž probíhá ve východoněmeckém závodu VW Chemnitz.

Z informace zveřejněné v lednovém čísle podnikového časopisu Škoda Mobil však vyplývá, že další tři motory nové řady (1,2 TSI, 1,4 TSI a 1,6 MPI) by se měly už koncem tohoto roku postupně začít vyrábět ve Škodě, a to v takzvané staré motorárně. Jde o zrekonstruovanou halu z počátku 60. let minulého století, ve které se montovaly tradiční agregáty používané od vozů Škoda 1000 MB po první série typu Fabia.

V současné době se v nové motorárně vyrábějí atmosférické tříválce 1,2 HTP a přeplňované čtyřválce 1,2 TSI používané ve vozech typu Fabia, Roomster i obdobných modelech značek VW a Seat. Zájem o starší tříválce ale postupně klesá. Na novější pohonné jednotky TSI, které naběhly do výroby koncem roku 2009, již připadají asi dvě třetiny z celkového množství motorů montovaných v Mladé Boleslavi.

Výroba agregátů ve Škodě zahrnuje i produkci ručně řazených převodovek MQ200, které se využívají ve vozech kategorie Fabia. Loni k tomu přibyla zesílená převodovka MQ200 GA, jež se uplatňuje také ve větších automobilech, přičemž má i šestistupňovou variantu. Koncem loňského roku se v Mladé Boleslavi rozjela sériová produkce kompaktní převodovky MQ100 určené pro bratislavské minivozy. Letos Škoda poprvé ve své historii spustí výrobu automatických převodovek, a to v závodě Vrchlabí.

Nová řada motorů EA211
- Prvním představitelem je tříválec 1,0 MPI ve vozech VW up!, Seat Mii a Škoda Citigo.
- Může využívat benzin, alkohol a jejich směsi, jakož i plynná paliva CNG a LPG.
- Díky snížené spotřebě paliva bude plnit předpisy platné v Evropě po roce 2015.
- Blok motoru vyráběný tlakovým litím hliníku.
- Čtyřventilová hlava válců.
- Integrované výfukové potrubí.
- Řemenový pohon rozvodu.
- Jednotný způsob zástavby ve voze.

Zdroj: IHNED, tipcars.com, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů