Úterý, 23. dubna 2024

Indie se snaží zachránit vrabce domácí, stali se státním ptákem

Indie se snaží zachránit vrabce domácí, stali se státním ptákem

Úřady v indickém hlavním městě Dillí vyhlásily nenápadného vrabce domácího "státním ptákem". Tímto krokem se snaží zabránit dalšímu poklesu počtu těchto kdysi běžných opeřenců, napsal zpravodajský server BBC News.
Vrabec domácí (Passer domesticus) rychle mizí z prudce se rozrůstajících indických měst. Odborníci uvádějí, že vina padá na celou řadu faktorů, jako je vysoká hladina znečištění či čím dál tím větší používání pesticidů.

"Jejich počet drasticky klesl, zvláště pak ve městech. Vrabci si neradi staví hnízda na výškových budovách. Dávají přednost starým stavbám, kde mají spoustu prostoru pro hnízdění," řekl BBC Sadžív T.K. z dillíského střediska Společnosti pro přírodní historii.

"Také kvůli znečištění a používání insekticidů čím dál tím hůř hledají měkké červíky, jimiž krmí mláďata," dodal. Odborníci rovněž uvádějí, že drobného vrabce vytlačují větší a agresivnější ptáci.

Milovníci ptáků míní, že v centru nové iniciativy by měla být rozsáhlá vzdělávací kampaň, která by ještě mohla pomoct vrabce ve městech zachránit. "Lidé by měli vědět, že vrabci s námi ve městech sdílejí společný prostor. A děti by se měly povzbuzovat, aby vrabce krmily," řekl amatérský ornitolog a nadšenec Randžit Lál. "Vrabci jsou malí ptáčci, když budou mít potravu, vrátí se."

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů