Pátek, 19. dubna 2024

Hranice při očistě smetly z ulic 215 tun prachu, více než loni

Hranice při očistě smetly z ulic 215 tun prachu, více než loni

Téměř 215 tun prachu odklidila ze svých ulic během uplynulých čtyř měsíců radnice v Hranicích na Přerovsku. V porovnání s loňskem ho stroje smetly téměř dvojnásobně více. Město se do důkladného úklidu ulic pouští každoročně kvůli tomu, že podle měření kvality ovzduší právě prašnost zatěžuje zdejší obyvatele nejvíce. Na čištění, které je součástí programu zlepšení městského ovzduší, vyčleňuje radnice ze svého rozpočtu 700.000 korun.

Množství smeteného prachu z ulic od června do konce září bylo největší za poslední roky, loni stroje smetly 128 tun. Nárůst je dán i tím, že radnice tentokrát nechala uklízet i rozestavěné ulice, kde se práší víc. Loni navíc celý červenec propršel, což naopak prašnost snížilo, vyplynulo z vyjádření vedoucí odboru životního prostředí Ivany Zaoralové.

Podle mluvčího radnice Petra Bakovského se stroje do očisty ulic pustily letos již pošesté. Kromě hlavních tahů se zaměřily i na místní části Drahotuše, Slavíč a Velká.

Kvalita ovzduší trápí Hranice dlouhodobě. Město se problém snaží kromě čištění ulic řešit také rozsáhlou obnovou a výsadbou zeleně. Vybudovalo i nový on-line monitorovací systém, díky kterému mohou lidé od září sledovat kvalitu ovzduší ve městě na internetu. Systém je jedním z výsledků projektu Čisté ovzduší pro Moravskou bránu, který stál přes devět milionů korun. Od začátku letošního roku také město v nové vyhlášce zakázalo nákladním autům projíždět ulicemi bez zakrytého nákladu.

Podle zástupců radnice se na zvýšené prašnosti v Hranicích podílí zejména automobilová doprava, malé zdroje znečištění ovzduší, jako je vytápění domů, velké průmyslové podniky i vzdálené zdroje například z Ostravska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů