Sobota, 20. dubna 2024

ELECTRO WORLD MÁ 10 NOVÝCH EKO-CENTER

ELECTRO WORLD MÁ 10 NOVÝCH EKO-CENTER

Drobné elektrospotřebiče tvoří ve společnosti Electro World, jednoho z největších prodejců elektroniky v České republice, zhruba polovinu prodejů. Proto se firma rozhodla v rámci společenské odpovědnosti nainstalovat do svých prodejen tzv. Eko-centra, multifunkční nádoby na sběr starých elektrospotřebičů. Zákazníci mohou v prodejně vysloužilý spotřebič, který nepatří do komunálního odpadu, zanechat, a ten poté bude ekologicky zlikvidován. Electro World a ASEKOL tak společně přispějí k ochraně životního prostředí.

"Dlouhodobě se snažíme našim zákazníkům usnadnit a zpříjemnit nákup tím, že jim poskytneme kompletní služby, které od prodejce elektra očekávají. Jednou z takových služeb je možnost zanechat v prodejně starý vysloužilý spotřebič. V Electro Worldu jsme proto nainstalovali Eko-centra, kam mohou lidé zdarma vyhodit použité a vysloužilé elektrospotřebiče, jež předáme partnerovi k ekologické likvidaci," říká Miroslav Němec, Real Estate Director pro Českou republiku a Slovensko ze společnosti Electro World a dodává: "Lidé mohli vracet elektro na prodejnách i dříve, většinou se však domnívali, že si budou muset koupit nový spotřebič."

Eko-centrum slouží lidem ke třídění mobilních telefonů, dále veškerých drobných elektrozařízení, přenosných baterií, úsporných zářivek a výbojek, tonerů a cartridgů z tiskáren. V současné době je Eko-center po celé České republice 17. V prodejnách Electro World jich je nyní instalováno celkem 10, dále se nádoby nacházejí např. v nemocnicích, na magistrátech a úřadech měst.

Eko-centra společně provozují tři neziskové organizace, které se zabývají zpětným odběrem elektroodpadu. Nezisková organizace ASEKOL se stará o sběr drobných spotřebičů, Ecobat o baterie a společnost Ekolamp o zářivky a výbojky. "Eko-centra se stala novým prvkem sběrné sítě, kterou stále rozšiřujeme. Ze zkušenosti totiž víme, že lidé elektro třídí ve chvíli, kdy je to pro ně jednoduché a dostupné," vysvětlila Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Projekt cílí především na podporu sběru drobných spotřebičů, kterých se k recyklaci dostane sotva 25 %. "Přitom díky recyklaci se zabrání úniku škodlivých látek, jako je rtuť či olovo, a až 80 % materiálu z každého spotřebiče lze znovu využít," doplnila Ansorgová.

Více informací na www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů