Pátek, 29. března 2024

Vláda projedná zakázku, jež předchází zaplavení ostravských dolů

Vláda projedná zakázku, jež předchází zaplavení ostravských dolů

Ministerstva průmyslu a financí předloží ve středu vládě návrh veřejné zakázky za 500 milionů korun, jejímž cílem je vyhodnotit bezpečnost zrušených důlních děl na Ostravsku. Vyhodnocení bezpečnosti je nutné pro to, aby bylo možné zahájit postupné napouštění nevyužitých dolů, sdělilo dnes ČTK ministerstvo průmyslu.

Veřejná zakázka se týká 74 hlavních důlních děl v ostravské dílčí pánvi. V současnosti z nich státní podnik Diamo odčerpává důlní vodu, uvažuje se ale o tom, že se s odčerpáváním skončí a doly budou postupně napuštěny.

Odborníci se ale obávají, že zaplavení dolů může přinést nebezpečí pro obyvatele okolních oblastí. Voda by mohla narušit nezpevněné zásypy důlních děl a na povrchu by se mohly vytvořit krátery. Zároveň by voda mohla vytlačit na povrch metan, který by mohl způsobit výbuch.

Vyhodnocení stability důlních děl tak podle ministerstva průmyslu musí nutně předcházet rozhodnutí o tom, že Diamo přestane odčerpávat důlní vodu. Ze státního rozpočtu jde na odčerpávání důlních vod v ostravské a petřvaldské dílčí pánvi ročně 150 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů