Pátek, 29. března 2024

Moravská Třebová chystá výstavbu městské kompostárny

Moravská Třebová chystá výstavbu městské kompostárny

Moravská Třebová chystá výstavbu městské kompostárny v lokalitě Na Hamperku. Zařízení by zpracovávalo odpad z městské zeleně i zahrádek obyvatel, vzniklý kompost by sloužil k rekultivaci veřejných ploch nebo by jej získávali pěstitelé. Fungovat by mělo začít příští rok, řekla dnes novinářům Ludmila Lišková z odboru rozvoje města.

Stavební část bude stát více než čtyři miliony korun, dalších asi 4,5 milionu si vyžádá technologie. V kompostárně budou pracovat budou dva až tři zaměstnanci, ročně zpracuje až 1500 tun rostlinné hmoty.

Zavést třídění biologického odpadu i v domácnostech zatím radnice nepřipravuje. Zelený odpad bude možné od jara do podzimu sypat do přistavených kontejnerů, které Technické služby odvezou do kompostárny.

Kompostovací areály má již mnoho měst v Pardubickém kraji, například Pardubice, Vysoké Mýto, Lanškroun, Králíky, Hlinsko nebo Litomyšl. Jejich vznik umožnily státní dotace, radnice byly k výstavbě motivovány také značnými náklady na ukládání odpadu na skládku a požadavkem Evropské unie, aby se množství skládkovaného biologického rozložitelného komunálního odpadu postupně snižovalo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů