Pátek, 29. března 2024

Glosy tohoto týdne

Glosy tohoto týdne

Český statistický úřad zjistil, že na českém území je nejvíc lesů od dob Marie Terezie. Za posledních 262 let se rozloha lesů více než zdvojnásobila, přičemž v posledních 56 letech vzrostla těžba dřeva o dvě třetiny.
Že za těchto okolností nedávno zkrachovala největší česká soukromá lesnická firma Less & Forest, je tržní unikum. O pádu policejního prezidenta Petra Lessyho nemluvě. Možná je ale postupné zalesnění Česka důsledkem trendu, kdy se Češi kulturně vracejí na stromy, odkud kdysi - pochopitelně s výjimkou hradního vicekancléře Petra Hájka - vzešli.

Aktivisté Greenpeace "vyvlastnili" Lidový dům a vchod do sídla ČSSD symbolicky zatloukli prkny. Protestovali tak proti tomu, že sociální demokracie údajně váhá podpořit novelu horního zákona, která by zrušila možnost vyvlastnění kvůli těžbě uhlí.
Aktivisté zřejmě nevědí, že štáb ČSSD stejně jako centrály dalších velkých parlamentních stran jsou už dávno vyvlastněny a poddolovány různými lobbujícími skupinami. Což je i důvod, proč tolik připomínají haldy hlušiny čekající na nákladnou a zdlouhavou rekultivaci.

Na náplavce Rašínova nábřeží v Praze vyrostla v rámci festivalu zimních sportů Aprés Ski 2012 sto dvacet metrů dlouhá sjezdovka, jejíž start byl umístěn na věži vztyčené do výšky trolejového vedení přilehlé tramvajové tratě. Sníh na sjezdovku navezla nákladní auta z městských zimních stadionů.
A pak bojujme za Prahu bez aut a divme se, že Liberec napadlo pořádat světové lyžařské mistrovství v nadmořské výšce pouhých 400 metrů. Příště možná někdo vymyslí navézt vodu do Strahovského stadionu a vzniklou vodní plochu nabídnout pro šampionát v námořním jachtingu.

Výběr z článku Kontext Jana Štětky

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů