Čtvrtek, 18. dubna 2024

Investice do energetiky? Určitě do plynu

Investice do energetiky? Určitě do plynu

Rozhlédněte se po společnostech, které se zabývají zpracováním a přepravou LNG.

Do hledáčků i méně zkušených investorů do energetických komodit se oprávněně dostává plyn. Dle expertů se jedná o palivo budoucnosti, poptávka po něm roste a růst bude. Mění se i odhady celosvětových zásob, protože se nově začínají brát více v potaz jeho nekonvenční zdroje, například plyn z břidlice. Faktem je, že těžba břidlicového plynu našla své pevné místo zatím jen v USA. Tam ale hraje velmi výraznou roli, ovlivnila v posledních letech chod celé americké ekonomiky a velmi nízké ceny amerického plynu mohou mít dopad jak na ostatní komodity, tak na světovou ekonomiku. I díky němu se snižují výrobní náklady amerických firem, a ty tak mohou soutěžit s asijskou konkurencí. Těžba břidlicového plynu se v USA dále zvyšuje a Spojené státy se mohou během následujícího desetiletí změnit z dovozce na čistého vývozce a předstihnout Rusko v těžbě zemního plynu.

Momentálně se velmi rozšiřuje obchod s plynem mezi USA a Evropou, a to ve formě zkapalněného zemního plynu LNG. Je to zajímavé alternativní palivo v automobilové dopravě, s velkou budoucností. Spalování zemního plynu je navíc výrazně ekologicky šetrnější než uhlí či ropy. Mezinárodní energetická agentura odhaduje, že na celém světě je ještě ukryto asi 921 bilionů kubických stop zemního plynu v nekonvenčních zdrojích, což představuje zásobu zhruba na dalších 250 let. Elektrárny na zemní plyn se dají velmi dobře regulovat a dokážou tak vyvažovat výkyvy v přísunu energie z obnovitelných zdrojů.

Zanedbatelné není ani to, že náklady na jejich výstavbu jsou poloviční oproti elektrárnám uhelným. Zvyšující se produkce LNG pak s největší pravděpodobností přivede plyn ve větší míře i do neenergetických sektorů. Rostoucí poptávka po zemním plynu povede k výrazným investicím do infrastruktury ve spojitosti s přepravou LNG.

AUTOR: Petr Břicháč
ředitel oddělení Securities Trading LBBW Bank

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů