Čtvrtek, 28. března 2024

Sektorové rady se představují

Sektorové rady se představují

Systémy Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací by nevznikly bez těch nejpovolanějších - zaměstnavatelů. Ti jsou společně se zástupci profesních organizací, odborů, vzdělavatelů a dalších odborníků na lidské zdroje v daném sektoru či odvětví sdruženi ve 29 sektorových radách a do jejich sítě je zapojeno již 2000 osob.

Sektorová rada pro lesní a vodní hospodářství a životní prostředí

V rámci působení na veřejných zakázkách NSP II a NSK2 se tato sektorová rada rozdělila na dvě sekce, konkrétně na Sekci lesního hospodářství a Sekci vodního hospodářství, v nichž nyní zpracovává jednotky práce a profesní kvalifikace pro oba obory.

Sektorová rada pro těžbu a úpravu nerostných surovin

Zastupuje zaměstnavatele v oblasti hlubinné a povrchové těžby uhlí, písku, štěrku a kamene, těžby ropy a plynu, úpravy nerostných surovin, ložiskové geologie, důlního měřictví a bezpečnosti práce při těžbě a úpravě nerostných surovin.

Sektorová rada pro chemii

Zastřešuje v rámci obou veřejných zakázek obory (CZ NACE) výroba koksu a rafinovaných produktů, výroba chemických látek a chemických přípravků, výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků, výroba pryžových a plastových výrobků, shromažďování, sběr a odstraňování odpadů, úprava odpadů k dalšímu využití, výzkum a vývoj.

Sektorová rada pro hutnictví, slévárenství a kovárenství

Do její působnosti spadají činnosti v oblasti výroby základních kovů, jejich hutního zpracování, výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, shromažďování, sběru a odstraňování odpadů a jejich úpravy k dalšímu využití.

Sektorová rada pro energetiku

Navazuje ve své práci na předchozí etapu veřejných zakázek, navíc byla rozšířena o zástupce plynárenství. V rámci NSK vytváří profesní kvalifikace zejména pro nové technologie, například v oblasti obnovitelných zdrojů a kabelových technologií.

Sektorová rada pro řemesla a umělecká řemesla

Je rozdělena na Sekci řemeslnou (shromažďování, sběr a odstraňování odpadů, úprava odpadů k dalšímu využití, specializované stavební činnosti) a Sekci uměleckořemeslnou (tvůrčí, umělecké a zábavní činnosti). Zastává krédo, že za dobrého řemeslníka jsou lidé ochotni zaplatit i zlatem a bez tradičních řemesel by Česká republika přišla o svou historii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů