Pátek, 29. března 2024

Biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo

Biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo

U příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici, proběhlo na konci září také slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Česká biopotravina roku, kterou pořádal Pro-bio Svaz ekologických zemědělců pod záštitou ministra zemědělství. O titul se letos ucházelo celkem 83 výrobků, což je nejvíce v jedenáctileté historii soutěže. Z toho bylo 52 potravin a 31 biovín. Nejzastoupenější kategorií byly mléčné výrobky.

Českou biopotravinou roku 2012 se stalo kozí biomáslo společnosti Amalthea z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. "Kozí biomáslo je luxusní výrobek. K výrobě kozího biomásla je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Kozí biomáslo je jemnější a lépe stravitelné, vhodné i pro děti," uvedl majitel farmy Ivan Hrbek. Vítězný výrobek bude Českou republiku reprezentovat na veletrhu Biofach v Norimberku. Nejúspěšnějším výrobcem biopotravin je letos Statek Tilia z Radešova v Královéhradeckém kraji, jehož výrobky zvítězily ve třech kategoriích (mlýnské a pekárenské výrobky - Radešovský žitný chléb se slunečnicí, výrobky z ovoce a zeleniny - Cecilčin Bio Džem, výrobky pro gastronomii - císařské brambůrky).

Nejlepším bionápojem byl vyhlášen Hostětínský mošt jablko & rakytník bio z Moštárny Hostětín, v kategorii pochutin a ostatních výrobků vyhrála crispins kukuřičná bio tyčka od výrobce Extrudo Bečice. Nejlepším biovínem byl vyhlášen výběr z hroznů Pálava 2011 od společnosti Gotberk.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů