Čtvrtek, 18. dubna 2024

Domácnosti s podezřele nízkou spotřebou vody riskují až 2 roky odnětí svobody

Domácnosti s podezřele nízkou spotřebou vody riskují až 2 roky odnětí svobody

Chladnější počasí může podle odborníků svádět u omezování spotřeby teplé vody domácnosti směrem k podvodům. Lidé, kteří úmyslně ovlivňují vodoměry za účelem spotřebu vody snížit, však riskují podle trestního zákoníku až 2 roky odnětí svobody. Podvody lze odhalit již pouhým pohledem, jindy na ně upozorní rozúčtovávání nákladů na spotřebu vody.
Podvody při měření spotřeby vody je možné za určitých okolností posuzovat jako podezření z trestného činu podvodu. Podvod je definován v trestním zákoníku mezi trestními činy proti majetku a podle závažnosti za něj hrozí odnětí svobody od 6 měsíců do 2 let. Pokusy o ovlivnění vodoměrů jsou podle odborníků nejčastější v městech Moravskoslezského, Olomouckého či Ústeckého kraje, tedy lokalitách s vysokou nezaměstnaností.
"Pokud technik zjistí manipulaci s vodoměrem a tuto skutečnost oznámí, postupujeme pak v souladu se zákonem o Policii ČR a trestním řádem," uvedla Zuzana Součková z Preventivně informačního odboru Policejního prezídia ČR. Pokusům o ovlivnění vodoměrů nahrává špatné fungování společenství vlastníků či družstva. U podnájmů se s ovlivňováním vodoměrů naopak téměř nesetkáme, což je logické vzhledem k paušálním výdajům na energie a vodu.
Některé podvody na vodoměrech jsou patrné již při pouhé vizuální kontrole. Jde o případy, kdy zasunutí struny do těla vodoměru způsobí zablokování jeho lopatkového kola. Lze se však setkat i s téměř neprokazatelnými manipulacemi, jako je například přikládání silných magnetů k vodoměru, které počítadlo zcela zastaví. Tyto podvody je možné odhalit až po analýze výsledků rozúčtovávání.
"Dobře známe průměrnou spotřebu vody pro domácnost podle typu osob. Při rozúčtovávání nákladů je výrazná odchylka snadno odhalitelná a většinou se jedná o indikátor neoprávněného ovlivňování spotřeby vody," sdělil Petr Holyszewski, produktový manažer společnosti ENBRA, která se specializuje na měření spotřeby vody. "Podvodů s vodoměry meziročně mírně ubývá, protože se používá více technických opatření, které ovlivňování brání. Používají se zpětné klapky, dokonalejší způsoby plombování, kvalitnější stínění proti ovlivnění vnějším magnetickým polem a indikátory mechanické deformace vodoměru," vysvětlil Holyszewski.
Podvodům při měření spotřeby vody lze předcházet instalací technologicky pokročilých vodoměrů, které zabraňují neoprávněné manipulaci. Dobrou prevencí jsou pak rovněž pravidelné kontroly přímo v domácnostech. "Každý vodoměr by měl být zaplombován a alespoň při odečtu jednou za rok prohlédnut a zkontrolován. Díky tomu lze ovlivňování spotřeby vody omezit. Podvody se nicméně občas objeví tam, kde družstvo či společenství vlastníků špatně funguje a rozúčtovávání spotřeby vody není prověřováno dostatečně pečlivě," upozornil Vilibald Zunt, energetický auditor ze Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů