Úterý, 19. března 2024

Čtyři obce už schválily průzkum pro jaderné úložiště na Žďársku

Čtyři obce už schválily průzkum pro jaderné úložiště na Žďársku

Čtyři obce už schválily geologický průzkum pro trvalé úložiště jaderného odpadu na Žďársku. Zbývající tři z celkových sedmi dotčených samospráv se ještě nerozhodly. Jejich zastupitelstva by o návrhu smlouvy se Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) měla jednat v nejbližší době. ČTK to dnes řekli jejich starostové. Správa úložišť uvádí, že průzkum zahájí, jen když bude mít souhlas všech samospráv. Po dobu průzkumu jim dohromady nabízí kompenzaci 8,7 milionu korun ročně.

Lokalita Kraví hora leží na území obcí, v nichž žije zhruba 1100 obyvatel. Jde o Střítež, Moravecké Pavlovice, Bukov, Věžnou a Sejřek na Žďársku a dvě obce na Tišnovsku - Drahonín a Olší. Jako první schválilo smlouvu se správou úložišť Olší, a to v polovině minulého týdne. O den později se pro průzkum vyslovila i Střítež. Minulou středu schválili smlouvu zastupitelé Věžné na Žďársku. "Bylo to osm ku jedné," uvedla starostka Jana Vrbková. Průzkumu nebude bránit ani Sejřek. "Jako zastupitelstvo jsme to schválili," uvedl místostarosta Jiří Švanda.

V úložišti se budou půl kilometru pod zemí skladovat tisíce tun vyhořelého paliva z atomových elektráren. SÚRAO má pro úložiště do konce roku 2018 vybrat v Česku dvě lokality, hlavní a záložní. Za vstřícný přístup k průzkumu začal stát loni obcím nabízet peníze jako kompenzaci. Jde o sedm lokalit v Česku. V lokalitě Kraví hora na Žďársku, která mezi ně byla přidána jako poslední, zatím vyjednávání pokročilo nejdál. Je to dáno i tím, že v tomto regionu jsou lidé zvyklí na těžbu uranu. Ani tam ale rozhodování není jednoduché, někde ještě starostové zjišťují většinový názor obyvatel anketami.

V jihomoravském Drahoníně byla anketa na počátku měsíce. Hlasování se zúčastnilo 96 voličů, tedy 100 procent. S průzkumem souhlasilo 55 občanů, proti bylo 41. Zastupitelé Drahonína budou o návrhu smlouvy se správou úložišť jednat v pátek. V Moraveckých Pavlovicích byla anketa v minulých dnech. Pro průzkum bylo odevzdáno 32 hlasů, pět proti. Zastupitelé této obce budou jednat v pondělí. V Bukově na středeční schůzi rozhodnutí odložili, zastupitelstvo se má znovu sejít v nejbližší době. "Máme požadavek na další právní rozbory," uvedl starosta Jiří Vrbka. V obci se ještě uskuteční anketa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů