Sobota, 20. dubna 2024

Do úklidu Jizerek se o minulém víkendu zapojila tisícovka lidí

Do úklidu Jizerek se o minulém víkendu zapojila tisícovka lidí

Zhruba tisíc lidí se o víkendu zapojilo do druhého podzimního úklidu Jizerských hor. Počet sesbíraných odpadků by zaplnil jeden velkoobjemový kontejner. Dobrovolníci našli i pneumatiky a nelegální skládku. ČTK to dnes řekla za organizátory ředitelka Společnosti pro Jizerské hory Kateřina Bednářová.

"Účast byla hojná, přálo nám počasí," uvedla Bednářová. Podle ní před akcí rozdali 300 pytlů, zhruba stejné množství si lidé vyzvedli v infocentrech v Jablonci, Bedřichově, Tanvaldu a Liberci. "Na jeden pytel bylo více lidí, chodily celé rodiny," zmínila Bednářová.

První úklid Jizerských hor před měsícem pořádala jiná organizace, i tak o tomto víkendu nacházeli dobrovolníci podél hlavních turistických cest větší množství odpadků, zejména po cyklistech. Část jich zůstala po cyklistickém závodu, kterého se před týdnem zúčastnilo přes 3000 lidí.

Pytle s nasbíranými odpadky si účastníci akce odvezli, nebo je nechali podél hlavních cest. "Svážet je budeme v příštím týdnu," řekla ředitelka Společnosti pro Jizerské hory. Příští týden podle ní také zlikvidují skládku, kterou objevili u Jindřichova. "Někdo asi vyklízel byt nebo dům. Jsou tam sporák i gauč," podotkla Bednářová. Potěšilo ji, že se neuklízelo jen ze směru od Liberce a Jablonce. "Někteří chodili také z Frýdlantska," dodala.

Úklid Jizerských hor se koná dvakrát do roka, na jaře a na podzim, letos byl počtrnácté. Zapojit se do něj může každý, komu není nepořádek podél cest lhostejný. Koše na odpadky v Jizerských horách většinou stojí jen na parkovištích, u turistických tras chybějí. Jejich vyvážení by totiž bylo komplikované.

Marek Kuntoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů