Pátek, 19. dubna 2024

Více než polovina Pražanů se zbavuje vysloužilých spotřebičů

Více než polovina Pražanů se zbavuje vysloužilých spotřebičů

Více než polovina Pražanů se zbavuje vysloužilých elektrospotřebičů a odevzdává je k recyklaci. Vloni vytřídili obyvatelé hlavního města více než 50.000 televizorů, 20.000 počítačových monitorů a skoro 500 tun drobných elektrospotřebičů. Vyplývá to z výzkumu neziskových organizací Asekol a Elektrowin. Recyklací tolika spotřebičů ušetřila Praha například milion litrů ropy nebo 101.000 kubíků vody, což je množství, které Pražané vypijí za 40 dní.

"Analýza potvrzuje přímý a pozitivní dopad zpětného odběru elektrozařízení na životní prostředí. Dokazuje navíc, že i jednotlivec může pomoci při ochraně ekosystému Země," sdělil ČTK mediální zástupce společnosti Asekol Šimon Slavík.

Většina obyvatel Prahy nemá pochybnost o tom, že třídění elektroodpadu je prospěšné pro životní prostředí a téměř tři čtvrtiny si myslí, že není složité pro životní prostředí něco udělat. "Narůstá zvýšená poptávka po informacích spojených s tříděním elektra. Obyvatelé Prahy rádi diskutují o zpětném odběru elektroodpadu s přáteli a kolegy z práce," uvedla Hana Ansorgová ze společnosti Asekol.

Pražané nejčastěji čerpají informace o třídění elektra z internetu (13 procent) nebo jiných médií (11 procent). Polovina Pražanů by uvítala leták s informacemi ve schránce.

Lidé už se také naučili vracet elektro přímo v prodejnách. Při koupi nového spotřebiče vrátilo starý 63 procent lidí. Asi třetina lidí odevzdala starý spotřebič v prodejně, aniž by kupovala nový.

Z průzkumu také vyplynulo, že pětina obyvatel Česka si myslí, že zpětný odběr je jen módní výstřelek. S tím ale nesouhlasí 73 procent Pražanů.

Lidé v Praze také mají sběrná místa skoro o kilometr blíž, než je celorepublikový průměr. Například velké spotřebiče jsou Pražené ochotni vozit k recyklaci v průměru dva kilometry daleko.

Sběr a likvidaci elektroodpadu mají na starost kolektivní systémy, kterých je v Česku zapsáno šest - Asekol, Elektrowin, Ekolamp, Retela, OFO-recykling a Rema. Pro každou z deseti stanovených skupin elektrozařízení může být jen jeden kolektivní systém.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů