Čtvrtek, 28. března 2024

Vedení Turnova zvýšení poplatku za odpady neprosadilo

Vedení Turnova zvýšení poplatku za odpady neprosadilo

O více než polovinu chtělo vedení Turnova na Semilsku zvýšit lidem poplatek za svoz odpadu pro příští rok. Zastupitelstvo ale navýšení z 500 korun na 780 Kč zamítlo, vedení radnice proto zkusí prosadit mírnější variantu. ČTK to dnes řekl místostarosta Jaromír Pekař (ODS). Zvýšit poplatky chtějí i některá další větší města v Libereckém kraji, také tam však podporu hledají obtížně.

Více peněz od lidí za odpady mohou města od příštího roku žádat díky novele zákona, která umožní zvýšení poplatku z dosavadních maximálních 500 korun na 1000 korun za obyvatele.

V patnáctitisícovém Turnově na odpadní hospodářství ročně vynaloží zhruba 12 milionů korun, letos bude radnice doplácet 5,5 milionu korun. Pokud by lidem zvýšili poplatek na 780 korun, podíl města by se snížil na třetinu, zhruba na 1,9 milionu korun. Zastupitelé ale tak razantní zdražení odmítli. Čtyřčlenná rodina by musela ročně zaplatit o více než 1000 korun více než letos. "Pro listopadové zastupitelstvo navrhneme mírnější variantu s 660 korunami," uvedl Pekař. Město by v takovém případě doplácelo zhruba 3,5 milionu korun.

Nejednotná ohledně navýšení poplatku za odpady je radniční koalice v Liberci. "Není shoda, do rozpočtu to zatím navrhovat nebudeme," uvedl náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům). Zvýšení poplatku není ve stotisícovém městě příliš reálné, proti je totiž primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD). "Povedeme ještě o tom koaliční jednání, ČSSD ale nepodpoří zvýšení poplatku," uvedla primátorka. Liberec na odpadní hospodářství doplácí ročně 35 milionů korun.

O vyšším poplatku budou teprve jednat v Jablonci, opatrní jsou i v Semilech. "Navýšení je ve hře, náklady na odpadní hospodářství stále rostou," uvedla první místostarostka Semil Marcela Volšičková (Volba pro Semily). O kolik by se mohl poplatek zvednout, neřekla. "Návrh budeme zastupitelům předkládat na začátku prosince," konstatovala. Za likvidaci odpadů v osmitisícovém městě zaplatí ročně přes sedm milionů, podíl radnice je skoro třetinový. Aby město nemuselo doplácet, poplatek pro obyvatele by musel být 817 korun.

Česká Lípa se už před několika lety rozhodla jít jinou cestou. Za odpady zde lidé od roku 2009 neplatí, město jim tak kompenzuje zvýšenou daň z nemovitosti, Za vyvážení popelnic a likvidaci odpadu radnice ve čtyřicetitisícovém města zaplatí v příštím roce 40 milionů korun.

Marek Kuntoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů