Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brusel znovu žene Itálii k soudu kvůli ilegálním skládkám

Brusel znovu žene Itálii k soudu kvůli ilegálním skládkám

Evropská komise znovu žaluje Itálii kvůli ilegálním skládkám odpadu u Soudního dvora EU v Lucemburku. Žádá ho, aby Řím za opětovné porušení práva potrestal pokutou ve výši 56 milionů eur (skoro 1,4 miliardy korun). Dalších asi 257.000 eur má dále denně platit do doby, než nedostatky napraví. Dnes o tom informovala Evropská komise.

Už v roce 2007 nejvyšší soud EU Itálii kvůli odpadům odsoudil. Nicméně i když italské úřady tehdy slibovaly, že se postarají o likvidaci skládek, do dnešní dne jich zbývá 255, přičemž na 16 z nich je uložený nebezpečný odpad. Do konce letošního roku je naplánované odklizení pouhých třech desítek hald. Itálie navíc nedodala Bruselu informace svědčící o tom, že zavedla účinný monitorovací systém, který by zabránil vzniku dalších ilegálních skládek.

Co se týče likvidace odpadu, drží se Itálie mezi 27 členskými státy Evropské unie v poslední třetině: patří jí dvacáté místo. Více než polovina komunálního odpadu v této zemi končí na skládkách. V celé EU je to přitom v průměru 38 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů