Pátek, 19. dubna 2024

Vláda musí vymyslet, kde vzít na zelenou elektřinu

Vláda musí vymyslet, kde vzít na zelenou elektřinu

Český průmysl v příštím roce zaplatí další miliardy navíc za podporu obnovitelných zdrojů. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto včera iniciovalo vznik skupiny, která má navrhnout možná řešení pro další roky. "Jasno o tom, jak pokračovat dál, bychom chtěli mít na konci února příštího roku," říká náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc. Aby vešly včas v platnost, musí být nové vyhlášky a legislativa schváleny do konce roku 2013.

Kromě zástupců ministerstva průmyslu a ministerstva financí budou ve skupině zástupci průmyslových svazů, Energetického regulačního úřadu a Operátora trhu s elektřinou a plynem. "Na tom, že současné poplatky za obnovitelné zdroje zásadně snižují konkurenceschopnost průmyslu, se shodneme všichni," uvedla předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Podle ministra průmyslu Martina Kuby vláda s podporou na příští rok již nic udělat nemůže. "Jen pokud by se v rozpočtu objevily nějaké přebytečné peníze," říká. Pokud se navíc stát s průmyslem nedohodnou, co bude dál, může v příštích letech dojít k dalšímu zdražování.

Nově vznikající skupina totiž zpracuje i možnost tarifů, které by energeticky náročným oborům poplatky za obnovitelné zdroje snížily. Problémem podle Šolce ale zůstává, že chybějící peníze zaplatí buď ostatní zákazníci, nebo stát. Což není příliš pravděpodobné.

Nyní vláda na obnovitelné zdroje doplácí z darovací daně z emisních povolenek a takzvané solární daně. Do letoška to bylo 11,7 miliardy korun, příští rok jen 9,7 miliardy. Od roku 2013 se totiž povolenky budou prodávat a stejně tak skončí po roce 2013 daň solární. Ta bude sice zřejmě prodloužena, zatím ale není jisté, v jaké formě. "Pravděpodobně nebude stanovena paušálně jako nyní," říká náměstek Šolc. "Hlavní je, aby byla dodržena zákonem garantovaná návratnost investice do 15 let," říká.

Podle výkonné ředitelky asociace solárníků Zuzany Musilové je ale pro některé menší investory solární daň likvidační již nyní. A její prodloužení by jejich schopnost splácet úvěry ještě zhoršilo.

Zástupci průmyslu žádají, aby stát na snížení dopadů podpory zelené elektřiny dával peníze z prodeje emisních povolenek, který začne příští rok. Novelu zákona, která posílá polovinu na investice do stavebnictví a průmyslu a polovinu do státního rozpočtu, včera schválil senát. Podle ministra Kuby dnes ale stejně nikdo neví, kolik povolenky vynesou. "Je to jako porcovat medvěda, který stále běhá po lese," říká. Proti přesouvání peněz na pomoc průmyslu jsou naopak ekologové. "Snížit by se měly spíš ostudně vysoké ceny za distribuci elektřiny," říká Ondřej Mirovský ze Strany zelených. Ty jsou u nás okolo 33 procent, v Německu za ně platí jen 18 procent.


6,6 MILIARDY

vybere v letošním roce stát na solární dani, ze které dotuje obnovitelné zdroje. Je to o 40 procent víc, než s kolika počítal. Daň ale příští rok končí, a vláda tak musí vymyslet, kde vzít potřebné finance.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů