Pátek, 29. března 2024

Čína chce z Tibetu udělat turistickou továrnu

Čína chce z Tibetu udělat turistickou továrnu

Zpomalující čínskou ekonomiku nemá táhnout jen průmysl a levná pracovní síla na východě země. Komunistická vláda hodlá využít turistického potenciálu, který leží na Tibetské náhorní plošině. Za poslední dva roky v regionu otevřela hned tři národní parky, poslední z nich koncem minulého týdne.

Qomolangma National Park se nachází poblíž nepálských hranic v Tibetské autonomní oblasti, kterou čínská vláda vyhlásila po násilné anekci v roce 1965.

Park má rozlohou 78 tisíc kilometrů čtverečních, což je zhruba velikost České republiky, a je nejvýše položenou rezervací na světě.

V rezervaci se nachází celkem pět osmitisícovek a dalších více než deset hor ležících výše než sedm tisíc metrů nad mořem. A to včetně nejvyšší hory světa Mount Everestu, která je věrným předmětem zájmu turistů - tento rok ji navštívilo už 73 tisíc odvážlivců.

Dříve se tento rok v oblasti otevřel Namtso National Park, v roce 2010 Yarlung Zangbo Grand Canyon National Park. Pomocí rezervací se tibetská správa i centrální vláda v Pekingu snaží do oblasti dostat turisty z celého světa.

Minulý rok Tibet navštívilo 8,69 milionu turistů, kteří regionu přinesli příjem 9,7 miliardy yenů (téměř 30 miliard korun). Cílem vlády je dosáhnout 15 milionů turistů v roce 2015. V posledních pěti letech se přitom jejich počet meziročně zvyšoval průměrně o 30 procent. Podle vládních dat turismus v regionu zaměstnává kolem 300 tisíc lidí.

"Národní park se zaměří na ekologii, biodiverzitu a ochranu před nelegálním zneužíváním přírodních zdrojů a půdy," uvedl pro Daily China Sun Yongping, zástupce šéfa tibetského turistického úřadu. Kromě vysokých hor lze v rezervaci spatřit i ekologicky vzácná údolí a lesy nebo buddhistická centra.

Vstup do parku stojí 180 yenů (550 korun) za osobu, 400 yenů za menší dopravní prostředek a 600 yenů za větší vozidlo. Nikdo však dosud nevysvětlil rozdíl mezi "menším a větším" vozem, stejně tak nebyla vymezena oficiální vstupní místa do parku.

Čínská vláda hodlá rovněž v Tibetu v roce 2015 otevřít nejvýše položené letiště na světě. Nagqu Airport se bude nacházet ve výšce 4436 metrů nad mořem.


MOUNT EVEREST
V parku se nachází také nejvyšší hora světa, kterou jen tento rok navštívilo už 73 tisíc odvážlivců.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů