Pátek, 19. dubna 2024

Moravskoslezský kraj bude pokračovat ve výměně ekologických kotlů

Moravskoslezský kraj bude pokračovat ve výměně ekologických kotlů

Moravskoslezský kraj hodlá pokračovat v programu zaměřeném na výměnu starých kotlů za nové, šetrné k životnímu prostředí. Na projekt bude uvolněno dalších 40 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

Pilotní program kraje a ministerstva životního prostředí se spustil letos v únoru a lidé mohli získat dotaci 60.000 korun. V kraji s dlouhodobě nejhorší kvalitou ovzduší v zemi byl o příspěvek takový zájem, že krajský úřad už první den musel příjem žádostí pozastavit. Na dotované kotle bylo tehdy vyčleněno 20 milionů korun, kraj a ministerstvo se o náklady podělily rovným dílem. V druhé výzvě kraj a ministerstvo uvolnily dalších 40 milionů korun, ale příspěvek na kotel se snížil na 40.000 korun. Peníze tak stačily přibližně na 1000 kotlů, o dotaci si dosud požádalo asi 950 zájemců. Výzva končí k 31. říjnu.

Od 1. listopadu bude k dispozici dalších 40 milionů korun. Deseti miliony se na této částce podílejí čtyři regionální průmyslové podniky. Podávání žádosti bude možné minimálně do 28. června 2013.

"Rád bych tímto apeloval na obyvatele, kteří dnes provozují už nevyhovující kotle na tuhá paliva, aby se vší zodpovědností vůči sobě i okolí zvážili změnu systému vytápění svých rodinných domů. V příštích několika letech tak budou muset stejně učinit, protože jejich kotel emisně nebude vyhovovat nové legislativě v ochraně ovzduší," uvedl náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Právě lokální topeniště patří ke zdrojům znečištění, které se významným způsobem podílejí na kvalitě ovzduší. Tuhými palivy topí v Moravskoslezském kraji zhruba 55.000 domácností, které jsou rozmístěny na malé ploše. Podle odborníku je investice do domácích topenišť nejekonomičtější. Propočty ukazují, že koruna vynaložená na lokální topeniště je rovna pěti korunám investovaným na ekologická opatření v průmyslu.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů