Pátek, 19. dubna 2024

Cena hejtmana za společenskou odpovědnost

Ocenění za uplatňování principů společenské odpovědnosti, jehož cílem je zvyšovat povědomí firem o této problematice.

Cena hejtmana za společenskou odpovědnost

Úsilí Rady kvality ČR o propagaci zásad Národní politiky kvality mezi širokou veřejností naráželo především v krajích na fakt, že v současnosti je na krajské úrovni realizována řada soutěží v kvalitě, ať již výrobků, služeb, nebo firem. Rada tyto aktivity vždy vítala a hledala cesty, jak je integrovat do rámce společných aktivit.

Předložila proto ve spolupráci s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje představitelům ostatních krajů projekt Ceny hejtmana za uplatňování principů společenské odpovědnosti (CSR), jehož cílem bylo zvýšit povědomí firem o této problematice.

První ročník Ceny hejtmana se uskutečnil v roce 2009 ve spolupráci Moravskoslezského kraje (MSK) a Rady kvality ČR. Závěry z hodnocení tohoto ročníku byly promítnuty do zásad, které byly poskytnuty všem krajům v republice. Pohříchu je nutno říci, že tento projekt se setkal s nepochopením. Podmínky soutěže 2012

Letošní, již čtvrtý ročník soutěže byl vyhlášen v pozměněné podobě. Přihlásit se mohou všechny podnikatelské subjekty a obce, které působí na území Moravskoslezského kraje.

Podnikatelské subjekty (organizace) soutěží v kategoriích:

- do 50 zaměstnanců,

- do 250 zaměstnanců,

- nad 250 zaměstnanců.

Obce soutěží v kategoriích:

- obce s rozšířenou působností a obce s pověřeným obecním úřadem,

- obce (vyjma již uvedených).

Hlavním záměrem soutěže je iniciovat zájem organizací o principy společenské odpovědnosti, charakterizované především zvýšeným zájmem o životního prostředí a sociální odpovědnost, iniciovat posun pohledu na vlastní společenskou roli z úrovně profit only ("pouze zisk") k širšímu pohledu v kontextu "tří P" (Planet - People - Profit). Přínosem by mělo být také zlepšení podmínek pro podnikání.

Hodnocení

Orgánem KÚ MSK, rozhodujicím o konečném pořadí v soutěži podle jednotlivých kategorií, je Hodnotící komise jmenovaná hejtmanem Moravskoslezského kraje. V pětičlenné komisi je Rada kvality ČR zastoupena dvěma členy.

Podkladem pro rozhodování je hodnocení zpráv uvedených v dotazníku. To provádějí vyškolení hodnotitelé Rady kvality, držitelé certifikátů Manažer CSR. Komise ve stanoveném termínu určí pořadí přihlášených účastníků podle jednotlivých kategorií soutěže a stanoví vítěze kategorií.

Cenu uděluje hejtman kraje ve spolupráci s předsedou Rady kvality ČR.

Přihlášené organizace odpovídají na otázky uvedené v dotazníku (38 otázek); ty jsou odlišné v dotazníku pro firmy a v dotazníku pro obce. Pro tematickou přehlednost je dotazník rozdělen do následujících oblastí:

- regionální odpovědnost,

- sociální odpovědnost,

- environmentální odpovědnost,

- odpovědnost v ekonomické oblasti.

Hodnotitelé posuzují odpovědi ve zprávách uchazečů (podniky, obce) a za každou přidělují 0-5 bodů podle aktivit ze škály hodnocení od "žádné aktivity v dané oblasti" po "v aktivitách je dlouhodobě dosahováno pozitivních trendů (vývoj za poslední tři roky)".

Každá oblast je posuzována samostatně, výsledkem je součet bodů z jednotlivých oblastí. Vítězí organizace s největším počtem bodů.


Pavel Ryšánek
Rada kvality ČR

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů