Úterý, 19. března 2024

Lama energy objevila u Břeclavi nové rozsáhlé ložisko zemního plynu

Lama energy objevila u Břeclavi nové rozsáhlé ložisko zemního plynu

Energetická společnost Lama energy objevila u Břeclavi ložisko zemního plynu, které může obsahovat až 600 milionů metrů krychlových těžitelné suroviny. Podle vyjádření společnosti je to největší ložisko plynu objevené v Česku za posledních deset let a těžba tamních zásob může trvat až desítky let.

"Existenci ložisek prokázalo 3D seizmické měření i průzkumné vrty," uvedl šéf České naftařské společnosti Zdeněk Svoboda. Jeho firma se v rámci skupiny Lama energy specializuje právě na vyhledávání a těžbu ložisek zemního plynu a ropy v Česku.

Průzkum odhalil několik ložisek, která hodlá Lama energy postupně odtěžovat. Společnost tvrdí, že těžba bude ekologicky nezávadná.

Město Břeclav by na základě zákonných poplatků za těžbu mělo získat příjem kolem deseti milionů korun ročně, dodala Lama energy.

Lama energy je podle svého vyjádření jediným dodavatelem zemního plynu v Česku až ke konečnému odběrateli, který zároveň komoditu sám na českém území těží.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů