Úterý, 19. března 2024

Teplárny tonou v nejistotě. Trápí je EU i česká legislativa

Teplárny tonou v nejistotě. Trápí je EU i česká legislativa

Teplárenská skupina Dalkia, jeden z největších hráčů na domácím trhu, počítá v Česku s další expanzí. "Monitorujeme postup společnosti Alpiq, která chce odejít z českého trhu. Zájem máme hlavně o jejich teplárnu ve Zlíně," řekl šéf představenstva Dalkie Zdeněk Duba.

OTÁZKA: HN: Chtějí český trh kromě Alpiqu opustit i další firmy z teplárenství?

Pokud vím, prodávat se chystá i E.ON, a to jak svůj jednapadesátiprocentní podíl v Teplárně Tábor, tak Teplárnu Otrokovice.

OTÁZKA: HN: Co se na českém trhu děje, proč z něj někteří investoři chtějí odejít?

Evropská unie i česká vláda mění legislativu tak, že to teplárny drtí. Donedávna se volalo po spalování biomasy, jen my jsme nainvestovali do těchto technologií miliardu, teď podpora končí. Postavili jsme v Karviné zdroj na výrobu energie z koksárenského plynu, ERÚ ale i tady počítá se snížením bonusu, takže se návratnost takových zdrojů protáhne ze sedmi až osmi let na trojnásobek. Celkově se v teplárenství těžko plánuje - neznáte dopředu náklady na emisní povolenky, neznáte regulační opatření, neznáte spoustu základních parametrů pro byznys plán.

OTÁZKA: HN: Stát snižuje podpory obnovitelných zdrojů energie, protože ty v důsledku platí zákazník a zátěž už je příliš vysoká. To lze pochopit, ne?

Nejhorší je nekoncepčnost a nejistota. Státní energetickou koncepci tento týden projednává vláda, ale bude třeba pro ni ještě zpracovat studii vlivu na životní prostředí, což její definitivní schválení protáhne nejméně o další půlrok. A kolik let už na ni čekáme? Netušíme, jaké budou daně, jak to bude s povolenkami...

OTÁZKA: HN: Vaše skupina podniká v tomtéž prostředí, přitom vyděláváte. Loni se čistý zisk české Dalkie blížil dvěma miliardám korun. Jak to vidí s českým trhem vaše francouzská mateřská skupina?

Dalkia o odchodu z Česka neuvažuje, naopak tu chceme dál posilovat.

Jsme na tom oproti konkurenci lépe díky tomu, že máme dlouhodobé kontrakty na uhlí s garantovaným vývojem ceny a také dlouhodobé kontrakty s odběrateli. A tlačíme také na snižování nákladů.

OTÁZKA: HN: Včetně snižování stavu zaměstnanců?

O výraznějším propouštění neuvažujeme. Ale některá opatření probíhají na evropské úrovni. Vodárenská společnost Veolia, která patří do stejného nadnárodního koncernu Veolia Environment jako Dalkia, zřizuje dceřinou společnost, která bude zajišťovat některé služby pro teplárenskou i vodárenskou část. Zvažujeme, zda do ní outsourcuje některé činnosti i česká Dalkia. Týká se to personálních služeb, IT či částečně nákupu, celkem by u nás šlo o zrušení asi 80 pracovních míst. Zda se to ale vyplatí, musíme ještě posoudit, schválit by to museli i naši minoritní akcionáři.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů