Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kladno chce příští rok začít se sanací bývalé Poldi

Kladno chce příští rok začít se sanací bývalé Poldi

Kladno chce příští rok začít odstraňovat staré ekologické zátěže v areálu bývalé Poldi. Sanace území bude zahájena v okolí někdejší huti Koněv, kde by měla v budoucnosti vzniknout obytná zóna. Město má na sanace schválenou dotaci, která se pohybuje mezi 120 a 150 miliony korun, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Miroslav Bernášek (ODS). Konečná cena bude známá až podle výsledků výběrového řízení.

Město sanaci odstartuje v okolí bývalých hutí a koksoven, jelikož tam v minulosti nechalo vypracovat studii, která zjistila, že ekologické zátěže mohou z dlouhodobého hlediska ohrožovat zdraví lidí. Podle Bernáška se nyní připravuje dokumentace pro výběrové řízení. Tendr pak podle něj zřejmě potrvá zhruba půl roku. "Věříme tomu, že by se ten projekt měl rozjet," uvedl Bernášek.

Revitalizace první části Poldi podle údajů v informačním systému EIA potrvá tři roky. Kromě odtěžení kontaminované půdy se počítá s demolicí někdejší benzolové pračky, základů dehtových zásobníků nebo části objektu amoniačky.

V Poldi také pokračuje podrobný průzkum třísethektarové oblasti, který má odhalit, jaké jsou ekologické problémy ve zbývajících částech areálu a navrhnout jejich řešení. Analýza začala na jaře a podle Bernáška byla dosud prozkoumána asi čtvrtina území. Postup při průzkumu podle něj mírně komplikují někteří majitelé, protože nechtějí na své pozemky odborníky pustit. "Někteří to chtěli zajistit smluvním vztahem s městem, takže tam se připravují určité smlouvy, kde nám povolí vstup na pozemky," řekl Bernášek. Analýzu to podle něj nezpozdí a výsledky bude město znát příští rok.

Město chce v jedné části bývalé Poldi vytvořit obytnou zónu, oddělenou pásem zeleně. Ve zbytku areálu plánuje vznik průmyslové zóny, zaměřené především na drobnější výrobu. Podle Bernáška jde především o to, aby se oddálila nejtěžší výroba, která dříve byla prakticky v centru města. "Další náznaky vizí budou vycházet především z té analýzy, ale budou se pravděpodobně týkat jenom nějakých lokálních částí na okraji," dodal Bernášek. Sanace celého území se může podle některých odhadů vyšplhat až na 1,5 miliardy korun.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů