Pátek, 19. dubna 2024

Pokus o přežití

Nejsou jich stovky, často ani ne desítky. Ale i jednotlivé kusy dravců s tělem považovaným za jedno z nejdokonalejších v rybí říši jsou obrovským úspěchem lidí, kteří se o návrat lososů do našich řek snaží.

Pokus o přežití

Přibližně do začátku prosince trvá jejich migrace. S trochou štěstí je lososy možné spatřit třeba pod Edmundovou soutěskou na Kamenici.

Hrdiny pošmourného říjnového dne jsou lososí batolata - rybičky o velikosti 7-10 centimetrů, které se po vypuštění pokusí přežít v Kamenici, dospět tu, podniknout cestu do moře a zase se vrátit.

"Představte si, Němci mají u Hamburku na jezu takové zúžení a nad ním sonar rozeznávající jednotlivé druhy ryb podle tvaru jejich těla. Tam ryby počítají," říká Václav Sojka. "Vloni se do celého Labe vrátilo tisíc lososů, Němci jich přitom vysazují milion." "To odpovídá," lakonicky přitaká Jan Dušek.

Ryby hranice nezajímají

Představení obou mužů, kteří se sklánějí nad kýblem s rybkami, nechme na později. Zastavme se u čísel. Lososů bývalo na území Česka nepočítaně, dokud se zdejší průmyslová výroba nedostala na úroveň, kdy začala i škodit. Když byly znečištěné řeky navíc přehrazeny jezy a zdymadly - zvláště tím střekovským na Labi v roce 1936 -, lososí populace se rychle snížila na nulu. Tak to nadlouho zůstalo, pokud nepočítáme ojedinělé a sporné úlovky.

V roce 1994 se v německém Sasku začalo s pokusy o reintrodukci lososa do Labe, a protože ryby státní hranice nezajímají, mohlo k programu přistoupit v roce 1998 i Česko. Ročně se jedná přibližně o milion kusů lososího plůdku vysazeného v Sasku a statitisíce kusů vysazených u nás. Návratnost? Na dolním Labi počítaná na stovky, u nás na desítky. Ekonomicky se blíží nule. Jenomže pocit, že člověk napravuje, co zkazil, je k nezaplacení.

Proto se poslední říjnovou středu sešlo pár desítek dospělých i dětí, odborníků i adoptivních rodičů na Dolském mlýně na Kamenici. Aby dalších 12 tisíc lososích batolat dostalo šanci podniknout svůj pokus o přežití.

Batolata na tahu

Těžko říci, kdo je vlastně kdo. Lidé z Národního parku České Švýcarsko, rybáři, ekologové ze společnosti Daphne, a dokonce i někteří novináři jsou navlečení v zeleném, někteří neoprenovém. Pick-up s pytli plnými ryb na korbě už je na místě. Veřejnost, zainteresovaná pomocí DMS sbírky, taktéž. Předehrou celé akce je přemístění pytlů do jednoho z přítoků Kamenice. Tady si pár desítek minut poleží, aby se rybky aklimatizovaly na teplotu řeky - asi jako když si přivezete nové ryby do akvária.

Teď. Vypouštění lososů se tu nekoná poprvé, a tak společnost postávající kolem vody nepotřebuje žádné zvláštní instrukce. Lidé vědí, že už mohou se svými kyblíčky, naběračkami a síťkami pro svou dávku letošních rybích mrňat. Mladí lososi připomínají mrskající se psí hovínka. A adoptivní rodiče - tedy ti, kdo přispěli do unikátní sbírky částkou odpovídající zhruba jednomu euru za rybu - vypustí své peníze do řeky. Je to hodně jednoduché, zvládne to dítě: z kýble naberete místo polévky pět rybiček, ponoříte do řeky a díváte se, jak lososi chvilku váhají, mrsknou ocasní ploutvičkou a ladně zmizí v proudu.

Operace na břehu potoka

"Člověku se chce víc věřit, že tihle jednou dorostou do toho metru při opakovaném návratu," doufá Jan Dušek, ředitel Daphne ČR - Institutu aplikované ekologie, který se na projektu podílí. Sedí na břehu jednoho z přítoků Kamenice a značkuje malé lososy. Do ruky bere jedno "psí hovínko" za druhým a pod kůži jim píchá fluorescenční elastomery - umělou hmotu, která je chvíli tekutá, na rybě ztuhne a pod ultrafialovým světlem září. Označkuje takhle na tři sta rybiček, které na jaře spočítají, aby věděli, kolik jich uteklo do Kamenice a jak je tedy tento potok pro lososy úživný.

"Jak je počítáte, to je odlovíte?" Panu Duškovi se do vysvětlování moc nechce. Protože když se řekne elektřina a řeka, každý se otřese. "Agregát, elektroda a stejnosměrný proud," řekne stručně.

Václav Sojka z NP České Švýcarsko a jeho dvorní a skvělý fotograf přispěchá na pomoc: "Díky krokovému napětí to ryby omráčí, ale nezabije. Osvítíme je a spočítáme."

První kamenická generace

Lososy těžko pochopíme. Se sebezničujícím úsilím podniknou cestu ze své rodné řeky do Atlantiku, kde dorostou a naberou nějaká ta kila, aby je ztratili na vyčerpávající cestě zpátky do své rodné říčky.

"Od moře je to k nám přes 700 kilometrů," nepřestává být fascinován Tomáš Kava z Českého rybářského svazu, který celý projekt rozjel. "To je daleko. Ve většině zemí, kde lososi žijí, jde o desítky kilometrů."

I proto je to velká sláva, když se dospělí lososi v Kamenici objeví. Poprvé byli v trdlišti, tedy místě, kde se vytírají a rozmnožují, spatřeni v roce 2002. Minulý rok tady prý bylo nejméně deset ryb, a to navzdory ztíženým podmínkám kvůli nízkému stavu vody.

"Vloni jsme na trdlišti odlovili samce i samici, udělali jsme umělý výtěr a letos jsme měli náš první plůdek, tři tisíce rybiček," mimochodem se pochlubí Tomáš Kava. "Z ryb, které sem dopluly a tady jsme je vypiplali." Zbývá jim popřát šťastnou cestu do moře a zpátky.


JAK SE TAM DOSTAT

Výchozím místem pro Kamenici je např. Hřensko, ležící 13 km severně od Děčína. Odsud sem jezdí vlaky i autobusy.

TIP NA VÝLET

MARIINA VYHLÍDKA
Vyhlídka na vysoké skále je přístupná z Jetřichovic po červené značce. Do roku 2005 tu stával altán, který shořel. Už rok po požáru tu ale vystavěli repliku původního altánu.

KDE SE UBYTOVAT

LESNÍ CHATY NA TOKÁNI
Romantické ubytování ve dvou-, třía čtyřlůžkových pokojích a v apartmánu pro 2 osoby. Cena za noc od 530 Kč. Hlavní předností několika chat je její poloha hluboko v lesích národního parku.

UŽITEČNÉ INTERNETOVÉ STRÁNKY

www.navratlososu.cz - stránky projektu Návrat lososů
www.npcs.cz oficiální - stránky NP České Švýcarsko
www.ceskosaske-svycarsko.cz - turist. portál oblasti
cs.cs.blue-point.cz stránky o. p. s. - České Švýcarsko

LOSOS OBECNÝ A JEHO CESTOVATELSKÝ ŽIVOT

Lososi jsou tažné ryby, které mládí prožívají na horních tocích řek, odkud táhnou do moře. V moři rychle dospívají a také přibývají na váze: udává se až přes kilogram váhy za měsíc. V těle se jim hromadí tuk a díky tomu získává jejich maso typickou oranžovočervenou barvu. Ve třech letech mohou mít přes 10 kg váhy, většinu tuku ale ztratí cestou zpátky do rodné řeky - po cestě totiž nepřijímají potravu. Po vytření v řece většina samců umírá, mnozí ale cyklus dokáží zopakovat. Mladí lososi se po několika letech vydávají na cestu do moře a celý cyklus se opakuje.


AUTOR: Jana Patková

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů