Čtvrtek, 28. března 2024

Praha uvažuje o založení vlastní společnosti na svoz odpadu

Praha uvažuje o založení vlastní společnosti na svoz odpadu

Praha uvažuje o tom, že by založila vlastní společnost, která by převzala svoz odpadu od současného dodavatele, společnosti Pražské služby. Informoval o tom v tiskové zprávě pražský magistrát. Praha před rokem zrušila tendr na svoz komunálního odpadu a dosud nevyhlásila nový. Dřívější smlouvu s Pražskými službami kvůli tomu už dvakrát prodloužila. Další prodloužení by zřejmě nebylo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, a Praze by tak mohlo hrozit, že odpadky od ledna nebude mít kdo svážet.

Analýza, kterou si nechal zpracovat předseda hospodářského výboru Jan Vašíček (TOP 09), městu doporučuje řešit současnou svízelnou situaci odkupem divize svozu odpadu od Pražských služeb nebo získáním stoprocentního podílu v Pražských službách.

Praha vlastní ve společnosti Pražské služby zhruba 77 procent akcií, dalších asi 16 procent je v držení společnosti Soranus Limited, jejímž vlastníkem je skupina Natland. Zbytek mají minoritní akcionáři. Hlavní město dlouhodobě usiluje o odkup menšinového podílu, s Natlandem se ale dosud nedohodlo. "Jednání o prodeji našeho podílu zatím nejsou uzavřena, zájemců je více. Komentovat budeme až dokončenou transakci," sdělil ČTK mluvčí společnosti Natland Rostislav Starý.

V úvahu tak připadá spíše založení vlastní společnosti a odkoupení svozu od Pražských služeb. Záměrem se bude ve čtvrtek zabývat zastupitelský výbor pro hospodářskou politiku. "Do budoucna počítáme s tím, že nově založená společnost by si nechala pouze logistické centrum a pohotovostní jednotku strojů. Na všechny svozové trasy budou vypsány minitendry, které v konečném důsledku významně sníží dnešní cenu," uvedl Vašíček.

"Jako hlavní přínosy pro Prahu vidím nižší transakční náklady a nižší riziko žalob ze strany společnosti Natland," uvedl náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů